line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 21 januari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: 86 procent Fransen voor rookvrije generatie / Maleisië wil rookvrije generatie door Nieuw-Zeeland te volgen / Singapore staat open voor rookvrije generatie / Roken kost Britse samenleving 17 miljard pond per jaar / Vrouwen hebben het op eerste stoppen-met-roken-dag moeilijker dan mannen / Aantal Amerikaanse doden ten gevolge van kanker flink afgenomen / Verhoging tabaksleeftijd in Taiwan naar 20 jaar / Britse politie waarschuwt ouders voor dampende kinderen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Frankrijk: 86 procent Fransen voor rookvrije generatie
Bijna negen op de tien Fransen (86 procent) is voor het bewerkstelligen van een rookvrije generatie in 2030. Dat blijkt uit onderzoek van bureau BVA, uitgevoerd in opdracht van de ACT-Alliantie tegen tabak. De rookvrije generatie zou bewerkstelligd moeten worden door een leeftijdsgebonden verbod in te voeren waardoor jongeren die na 2010 zijn geboren nooit tabak zouden mogen kopen.
Lees meer bij Positivr

Maleisië: Overheid wil rookvrije generatie door Nieuw-Zeeland te volgen
Ook de Maleisische overheid wil voor de volgende generatie Maleisiërs een rookverbod instellen zodat roken uiteindelijk uit de samenleving wordt gebannen. Maleisië volgt in die plannen het voorbeeld van Nieuw-Zeeland. Daar wordt een leeftijdsgebonden rookverbod ingevoerd waardoor iedereen die in 2027 14 jaar of jonger is, nooit meer tabak mag aanschaffen.
Lees meer bij Lowyat

Singapore: Overheid staat open voor rookvrije generatie
De overheid van Singapore zegt open te staan voor een leeftijdsgebonden rookverbod, zodat er een rookvrije generatie kan ontstaan. Daartoe wil ze eerst de effecten van de wetgeving in Nieuw-Zeeland afwachten.
Lees meer bij Channel News Asia

Groot-Brittannië: Roken kost samenleving 17 miljard pond per jaar
Roken kost de Britse samenleving ieder jaar 17 miljard pond (omgerekend 20,3 miljard euro). Dat heeft antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH) berekend. De kosten vallen 5 miljard pond hoger uit dan eerdere beramingen, dit doordat er opnieuw is vastgesteld wat roken betekent voor de arbeidsproductiviteit.
Lees meer bij The Mirror

Mondiaal: Vrouwen hebben het op eerste stoppen-met-roken-dag moeilijker dan mannen
Vrouwen die hebben besloten om te stoppen met roken, hebben het op de eerste stopdag moeilijker dan mannen. Dat blijkt uit onderzoek van de Columbia University Mailman School of Public Health, uitgevoerd in twaalf landen waar tezamen zo’n 60 procent van de wereldwijde rokers wonen. Vrouwen maakten een 3 tot 14 procent grotere kans op een terugval. De eerste stopdag is vaak het moeilijkst, waardoor dit een belangrijk onderzoeksresultaat is.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: Aantal doden ten gevolge van kanker flink afgenomen
Het aantal doden in de VS ten gevolge van kanker is tussen 1991 (toen er een piek werd gemeten) en 2019 met 32 procent gedaald. Dat blijkt uit het jaarrapport van de American Cancer Society. Dat betekent dat er 3,5 miljoen doden zijn voorkomen. De grootste reden voor de afname is de afname van het aantal Amerikaanse rokers.
Lees meer bij The Daily Mail

Taiwan: Verhoging tabaksleeftijd naar 20 jaar
De Taiwanese overheid heeft een nieuwe reeks antirookmaatregelen afgekondigd, waaronder een verhoging van de minimumleeftijd voor aankoop van tabak naar 20 jaar. Ook worden e-sigaretten en sigaretten met lekkere smaakjes verboden en komen er grotere gezondheidswaarschuwingen op tabaksverpakkingen. De overheid hoopt tabaksgebruik zo te ontmoedigen.
Lees meer bij Taiwan News

Groot-Brittannië: Politie waarschuwt ouders voor dampende kinderen
De politie in het district Durham Constabulary te Consett, een plaats niet ver van Newcastle, heeft ouders gewaarschuwd omdat ze kinderen heeft aangetroffen van nog geen 12 jaar oud die e-sigaretten hadden gekocht. De tabaksleeftijd is 18 jaar. Door de ouders te waarschuwen hoopt de politie dat er beter op zal worden gelet.
Lees meer bij Teesside Live

tags:  kanker | vrouwen | ziektekosten | tabaksleeftijd | stoppen met roken | rookvrije generatie | arbeidsproductiviteit | jongeren | e-sigaret