line
ondertussen bij de buren-150

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 januari 2022

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Sacramento probeert tabakslobbyisten te vlug af te zijn / Ierland overweegt tabaksfabrikanten voor zorgkosten te laten opdraaien / Kinderen van Britse rokers vier keer zo grote kans zelf te gaan roken / Indiase goededoelenorganisaties moeten samenwerken om roken tegen te gaan / Ziekenhuis in Florida begint met rookstoplessen / Accijnsverhoging en identiteitskaart tonen bij tabaksaankoop in Tahiti.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Californië: Sacramento probeert tabakslobbyisten te vlug af te zijn
Als de inwoners van Californië dit jaar naar de stembussen gaan voor lokale verkiezingen, kunnen ze ook stemmen voor een verbod op lekkere smaakjes bij tabaksproducten. De tabaksindustrie heeft haar lobbyisten ingezet om te voorkomen dat die wet er komt. Sommige regio’s nemen daarom hun eigen maatregelen, voor het geval de lobbyisten zullen winnen. Sacramento overweegt alvast een lokaal verbod op lekkere smaakjes in te stellen om te voorkomen dat jongeren in de verleiding komen met nicotine te gaan experimenteren.
Lees meer bij The Sacramento Bee

Ierland: Overheid overweegt tabaksfabrikanten voor zorgkosten te laten opdraaien
De Ierse overheid overweegt tal van strenge antirookmaatregelen die ertoe kunnen bijdragen dat het aantal tabaksverslaafden snel afneemt. Zo denkt ze aan een algeheel verbod op tabaksproducten, aan het terugdringen van het aantal verkooppunten en aan de mogelijkheid om tabaksfabrikanten op te laten draaien voor de ziektekosten die gerelateerd zijn aan nicotineverslavingen.
Lees meer bij The Irish Times

Groot-Brittannië: Kinderen van rokers vier keer zo grote kans om zelf te gaan roken
Uit onderzoek blijkt dat kinderen van rokers een vier keer zo grote kans lopen om zelf te gaan roken als kinderen van niet-rokers. Dat staat in informatie die de Britse overheid heeft verspreid via de Better Health Smoke Free campaign die erop gericht is om iedereen die de jaarwisseling heeft aangegrepen om te stoppen met roken van extra informatie te voorzien en meer redenen te geven om hun stoppoging vol te houden.
Lees meer bij de BBC

India: Goededoelenorganisaties moeten samenwerken om roken tegen te gaan
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat roken in rurale staten in India een groot probleem is. Alleen al in de staat Maharashtra rookt 13 procent van de 13-15-jarigen. Om meer aan rookpreventie te doen kunnen goededoelenorganisaties die in deze staten werkzaam zijn, samenwerken om bewustwording te creëren.
Lees meer bij Tobacco Induced Diseases

Florida: Ziekenhuis begint met rookstoplessen
Het Oak Hill Hospital in Tampa, Florida, is het nieuwe jaar begonnen met het aanbieden van gratis lessen om te stoppen met roken. Rokers kunnen naar het ziekenhuis komen voor les over de schadelijke effecten van roken en om tips te krijgen over hoe ze van de sigaret af kunnen blijven na het uitdrukken van hun laatste peuk.
Lees meer bij CBS Local

Tahiti: Accijnsverhoging en identiteitskaart tonen bij tabaksaankoop
Tabaksproducten worden gedurende drie jaar ieder jaar 10 procent duurder in Tahiti. Ook moet iemand die een tabaksproduct wil aanschaffen voortaan een ID-kaart laten zien om te bewijzen dat hij of zij volwassen is.
Lees meer bij Tahiti Infos

tags:  zorgkosten | rookstophulp | meeroken | accijnsverhoging | reclameverbod | tabakslobby