line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 03 december 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: PMI en Altria mogen IQOS niet meer importeren in de VS / E-sigaretten vallen voortaan onder de Chinese Tabakswet / Aantal peuken op stranden Wales verdubbeld / Israëlisch verbod op tabaksreclame gaat ook voor kranten gelden / ‘Verbod op roken in Nieuw-Zeelandse auto’s helpt’ / Ierse tabaksconsumptie afgenomen / Ghana ratificeert WHO-protocol tegen illegale tabakshandel / Britse vrouw stopt met roken en kan schuld aflossen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: PMI en Altria mogen IQOS niet meer importeren
Tabaksfabrikanten Philip Morris International en Altria mogen hun heat-not-burn-producten niet meer importeren in de Verenigde Staten. Eerder verloren ze een rechtszaak over de patenten op de IQOS-cartridges van concurrent R J. Reynolds waardoor de import stopte. De tabaksfabrikanten hebben daarna via lobby geprobeerd om de regering Biden hen te laten helpen, maar ze kregen nul op het rekest.
Lees meer bij Bloomberg 

China: E-sigaretten vallen voortaan onder de Tabakswet
De Chinese overheid heeft de Tabakswet aangepast zodat e-sigaretten er ook onder gaan vallen. Daarmee gaan er meer regels voor elektronische sigaretten gelden. E-sigaretten komen nu ook onder het staatsmonopolie te vallen zodat de overheid kan beslissen welke merken er onder welke voorwaarden verkocht mogen worden.
Lees meer bij Reuters

Groot-Brittannië: Aantal peuken op stranden Wales verdubbeld
Tijdens de Great British Beach Clean Up 2021 zijn er dit jaar in Wales twee keer zoveel peuken gevonden als in 2020. Überhaupt was de afvalberg groter dan anders. Op nummer 1 stonden plastics, de peuken stonden op de tweede plaats van meest aangetroffen vuil.
Lees meer in de West Wales Chronicle

Israël: Verbod op tabaksreclame gaat ook voor kranten gelden
De Israëlische overheid heeft de Tabakswet aangepast zodat kranten ook geen tabaksreclame meer mogen publiceren. Eerder zat er een maas in de wet waardoor kranten zich niet aan dat reclameverbod hoefden te houden.
Lees meer bij The Jerusalem Post

Nieuw-Zeeland: ‘Verbod op roken in auto’s helpt’
Het instellen van een verbod op het roken in de auto als er kinderen aan boord zijn, zal ertoe bijdragen dat roken gedenormaliseerd wordt. Dat zegt de Nieuw-Zeelandse National Tobacco Control Advocacy Service. Ze wil de overheid aanmoedigen haast te maken met het instellen van deze antirookmaatregel om kinderen tegen de gevaren van meeroken te kunnen beschermen.
Lees meer bij Scoop

Ierland: Tabaksconsumptie afgenomen
De hoeveelheid sigaretten die Ieren per hoofd van de bevolking roken is flink gedaald. Twintig jaar geleden lag dit op 2.300 sigaretten per jaar. Nu is dat 700. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het ministerie van Volksgezondheid.
Lees meer bij The Independent

Ghana: Overheid ratificeert WHO-protocol tegen illegale tabakshandel
De Ghanese overheid heeft het Protocol to Eliminate Illicit Trade in Tobacco Products van de Wereldgezondheidsorganisatie geratificeerd. Ghana heeft daarmee, na het ratificeren van het antirookverdrag FCTC, een volgende stap gezet in het meewerken aan de internationale strijd tegen de tabaksepidemie.
Lees meer bij My Joy

Groot-Brittannië: Vrouw stopt met roken en kan schuld aflossen
Door vier jaar geleden te stoppen met roken heeft een 42-jarige Britse vrouw met het geld dat ze daarmee uitspaarde haar schuld van 10.000 pond kunnen aflossen. Vervolgens is het haar ook gelukt om haar huurappartement te kopen.
Lees meer in The Mirror

tags:  peuken | e-sigarettenverbod | stoppen met roken | IQOS | Tabakswet | FCTC | reclameverbod | rookverbod