line
ondertussen bij de buren-101

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 november 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Gezondheidsexperts vinden dat Spaanse overheid meer tegen roken moet doen / British American Tobacco vraagt om accijnsverhoging in Japan / British American Tobacco heeft Britse influencers betaald om reclame te maken / Piek in Chinese tabak-gerelateerde doden komt er nog aan / County in Amerikaanse staat Oregon verbiedt smaakjestabak / Wales wil in 2030 rookvrij zijn.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Spanje: Gezondheidsexperts vinden dat overheid meer tegen roken moet doen
De Spanish Society of Pulmonary and Thoracic Surgery (SEPAR) vindt dat de Spaanse overheid strenger antirookbeleid moet invoeren om het roken verder te ontmoedigen. Ze stellen onder meer een flinke accijnsverhoging en een rookverbod op terrassen voor.
Lees meer bij Euroweekly News

Japan: British American Tobacco vraagt om accijnsverhoging
Het komt niet vaak voor dat een tabaksfabrikant de overheid verzoekt om een accijnsverhoging in te voeren op sigaretten, maar British American Tobacco (BAT) heeft Japan gevraagd om dat te doen. De overheid heeft namelijk een accijnsverhoging op heat-not-burn-producten ingevoerd waardoor die in sommige gevallen duurder zullen worden dan sigaretten. BAT wil zich op alternatieve tabaksproducten richten, waardoor het prijsverschil hen in de weg zit.
Lees meer bij Japan Times

Groot-Brittannië: British American Tobacco heeft influencers betaald om reclame te maken
BAT heeft Britse influencers betaald om reclame te maken voor zijn alternatieve tabaksproduct Velo. Het gaat om populaire rappers en dj’s met een groot gevolg op sociale media. Zij meldden hoe ‘cool’ ze het merk vinden en hoe geweldig de ‘glow in the dark’-technologie van Velo volgens hen is. Deze influencers spreken een jong publiek aan. Onlangs werden sociale media nog opgeroepen om dit soort reclame tegen te gaan.
Lees meer bij The Guardian

China: Piek in tabak-gerelateerde doden komt er nog aan
Omdat het enkele decennia duurt voordat een piek in het aantal rokers zich vertaalt in een piek in het aantal tabak-gerelateerde doden, komt er nog een golf aan tabaksdoden aan in China. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in Tobacco Control. De verwachting is dat het aantal doden de komende twintig jaar met 50 procent zal toenemen.
Lees meer bij Medical Xpress

Verenigde Staten: County in Oregon verbiedt smaakjestabak
Washington County, de op een na dichtstbevolkte county in de staat Oregon, heeft een verbod op tabaksproducten met lekkere smaakjes ingevoerd. Dat betekent dat deze niet meer verkocht mogen worden. Het verbod geldt ook voor mentholsigaretten en e-sigaretten.
Lees meer bij Westport News

Groot-Brittannië: Wales wil in 2030 rookvrij zijn
Het aantal rokers in Wales moet in 2030 onder de 5 procent zijn gezakt. Op dit moment rookt 14 procent van de bevolking. De overheid wil extra maatregelen invoeren om het roken verder te ontmoedigen. Zo moet de ongelijkheid in gezondheidszorg tussen verschillende lagen van de bevolking geslecht worden en moet er meer rookstophulp komen.
Lees meer bij Wales247

tags:  smaakjesverbod | social media | rookvrij | tabaksdoden | heat-not-burn | accijnsverhoging | BAT | antirookbeleid