line
ondertussen bij de buren-121

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 11 juni 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Italiaanse waakhond begint onderzoek naar social media-advertenties BAT / Vier op de vijf Schotse volwassenen wil rookverbod rond scholen / BAT gelinkt aan illegale sigaretten uit Wit-Rusland / Egypte wil productielicenties voor sigaretten invoeren / BAT vindt dat Ierse tabakshandhaver te lang geen actie heeft ondernomen tegen mentholvervangers / Onderzoek laat zien dat tabaksindustrie illegale handel overdrijft in Pakistan / BAT stelt winstverwachting bij met 2 procent toename.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Italië: Waakhond begint onderzoek naar social media-advertenties BAT
De Italiaanse reclamewaakhond gaat onderzoek doen naar verdekte reclame die British American Tobacco (BAT) op verschillende sociale media zou maken voor Glo Hyper. BAT zou ten minste drie influencers hebben betaald om reclame te maken voor dit alternatieve tabaksproduct.
Lees meer bij Reuters

Schotland: Vier op de vijf volwassenen wil rookverbod rond scholen
Meer dan 80 procent van de Schotten vindt dat er een rookverbod rond scholen moet worden ingevoerd, zodat kinderen niet meer blootstaan aan tabaksrook. Dat blijkt uit onderzoek van Asthma UK en de British Lung Foundation Scotland onder meer dan duizend volwassenen.
Lees meer bij The Herald

Wit-Rusland: BAT gelinkt aan illegale sigaretten
Ongeveer 10 procent van de 5,5 miljard illegale sigaretten die in Groot-Brittannië worden verkocht, is afkomstig uit Wit-Rusland. De politie heeft meerdere ladingen illegale tabak in beslag genomen die Rothmans- en Pall Mall-logo’s en Wit-Russische gezondheidswaarschuwingen bevatten. De sigaretten worden geproduceerd in de Neman Tabaksfabriek in Grodno. Deze fabriek, in handen van de Wit-Russische overheid, produceert Rothmans en Pall Mall voor British American Tobacco.
Lees meer bij iNews

Egypte: Overheid wil productielicenties voor sigaretten invoeren
De Egyptische overheid is voornemens licenties in te voeren waarmee tabaksfabrikanten het recht kunnen krijgen om sigaretten te producten. Vooralsnog heeft de door de staat gecontroleerde Eastern Company het monopolie, maar met de licenties kunnen andere tabaksbedrijven ook aan de slag.
Lees meer bij Reuters

Ierland: BAT vindt dat tabakshandhaver te lang geen actie heeft ondernomen tegen mentholvervangers
British American Tobacco vindt dat de Ierse tabakshandhaver te lang inactief is gebleven rond de release van allerlei producten waarmee de concurrenten van BAT het verbod op mentholsigaretten proberen te omzeilen. Door mentholkaartjes in pakjes te doen krijgen sigaretten alsnog een mentholsmaak (in Nederland wordt dezelfde truc uitgehaald – red.), de handhaver van de Tabakswet heeft echter niets gedaan om de verkoop van die kaartjes tegen te houden.
Lees meer bij The Irish Times

Pakistan: Onderzoek laat zien dat tabaksindustrie illegale handel overdrijft
Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Tobacco Control, blijkt dat er 9 procent minder illegale handel in sigaretten heeft plaatsgevonden in Pakistan dan de tabaksindustrie in door haar gefinancierde studies beweert. De industrie gebruikt die studies om tegen accijnsverhoging te pleiten, omdat die de illegale handel zou vergroten, maar dat valt dus mee.
Lees meer bij The Nation. Het onderzoek is hier te vinden.

Groot-Brittannië: BAT stelt winstverwachting bij met 2 procent toename
British American Tobacco (BAT) heeft gezegd dat zijn winstverwachting 2 procent zal toenemen doordat het bedrijf meer e-sigaretten en alternatieve tabaksproducten is gaan verkopen. Volgens BAT hebben deze producten een groter marktaandeel ingenomen op alle grote markten.
Lees meer bij Reuters

tags:  licenties | winstmarges | social media | illegale handel | menthol | BAT | rookverbod