line
rizla infusions-1

Vileine truc om verbod op mentholsigaretten te omzeilen: menthol-inlegkaarten

woensdag 08 januari 2020

UPDATE 09-01-2020
In mei gaat in Groot-Brittannië een verbod gelden op mentholsigaretten om tabak minder aantrekkelijk te maken. Imperial Brands komt nu met een menthol-inlegkaart van Rizla vloeipapier om dat verbod te omzeilen. In Nederland gebeurt hetzelfde met Frizc Flavor Cards. 

Door de webredactie 

Op 20 mei gaat een verbod op mentholsigaretten van kracht in Groot-Brittannië. Dat is nog een gevolg van de Europese tabaksproductenrichtlijn die in 2014 werd goedgekeurd. Daarin werden tabaksproducten met lekkere smaakjes verboden, omdat ze te verleidelijk voor jongeren zijn. Het verbod op mentholsigaretten ging later in, ze mochten in vier jaar uitgefaseerd worden, tot 20 mei 2020.
Imperial Brands, een van de vier grootste tabaksfabrikanten ter wereld en eigenaar van vloeipapierproducent Rizla, komt nu met een truc om dat verbod te omzeilen. Het heeft Rizla Flavour Infusions gelanceerd, zo meldt The Sun.

Zestig minuten

Rizla Flavour Infusions zijn een soort kaartjes die in een pakje sigaretten of shag gedaan kunnen worden. Nadat ze er zestig minuten in hebben gezeten, gaat de tabak naar menthol smaken. Vooralsnog worden de smaken Menthol Chill en Fresh Mint verkocht. Kosten: 25 pence – omgerekend 29 eurocent – per kaartje.
Chris Street van Imperial Tobacco UK zei tegen de Britse website Convenience Store: “Als het mentholverbod in mei 2020 ingaat, moeten veel volwassen rokers hun lievelingssmaak gaan missen. Dit revolutionaire product van ’s werelds grootste vloeipapierfabrikant zal de consumenten een heel nieuwe manier laten ontdekken om hun tabak een smaak te geven.”

Accesoires

Deborah Arnott, voorzitter van de Britse antirookorganisatie Action on Smoking and Health (ASH), zegt tegen The Sun: “Ze stellen dat het hier om ‘accessoires’ gaat en niet om tabaksproducten, waardoor ze niet aan de regels hoeven te voldoen. Het is shockerend dat Imperial Tobacco het verbod zo wil omzeilen.”
Volgens Arnott overtreedt Imperial Tobacco (de oude naam van Imperial Brands) de wet, daarom heeft ASH er melding van gemaakt bij het ministerie van Volksgezondheid. “Menthol in sigaretten maakt het voor kinderen makkelijker om tabak uit te proberen en voor rokers maakt die smaak het juist moeilijker om met roken te stoppen.”

Frizc in Nederland

In Nederland zijn de Rizla Flavour Infusions (nog) niet te koop. Wel zijn hier Frizc Flavor Cards op de markt, die volgens hetzelfde principe werken. Ook in Nederland gaat per 20 mei een verbod op mentholsigaretten gelden, daarna mogen winkeliers deze smaakjessigaretten niet meer verkopen. Of het verbod ook voor Frizc Flavor Cards geldt, is niet duidelijk.

UPDATE 09-01-2020

TabakNee heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gevraagd of de Frizc Flavor Cards onder het aanstaande verbod op mentholsigaretten gaan vallen (per 20 mei).
Het antwoord van de NVWA luidt: “De NVWA is bij het toezicht gehouden aan de Tabaks- en rookwarenwet. Deze flavor cards vallen niet onder het verbod voor producten met een kenmerkend aroma zoals beschreven in artikel 2.5 van de Tabaks- en rookwarenregeling. Dit verbod geldt immers alleen voor sigaretten en shagtabak die in de handel wordt gebracht en dus niet voor deze cards.”
TabakNee vraagt zich af of de Tabaks- en rookwarenregeling niet moet worden aangepast, zodat geurkaarten ook onder het verbod voor producten met een kenmerkend aroma komen te vallen.

tags:  imperial tobacco | tabaksproductenrichtlijn | smaakstoffen | menthol | tabaksontmoediging