line
ondertussen bij de buren-111

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 mei 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie gebruikt filters nog altijd om minder gezondheidsschade te veinzen / Aandeelhouders boos over loonsverhoging BAT-topman / Finland wil strengere antirookmaatregelen invoeren / Meeroken verhoogt kans op mondkanker met 51 procent / Huidige Britse regering tabaksvriendelijkst sinds decennia / Amerikaans wetsvoorstel maakt accijns op e-sigaretten mogelijk / Britse rokers kunnen gratis e-sigaretten krijgen om te stoppen / Aanstaand mentholverbod in VS is raciaal beladen / President van Malawi roept tabaksboeren op ander gewas te verbouwen / Lockdown heeft voor toename roken in Jordanië gezorgd.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

Mondiaal: Tabaksindustrie gebruikt filters nog altijd om minder gezondheidsschade te veinzen
Uit onderzoek van de University of Bath blijkt dat de tabaksindustrie filters nog altijd gebruikt om het te doen voorkomen alsof roken daardoor minder schadelijk voor de gezondheid is. Alleen de naam ‘filter’ suggereert dat al. In de filters zitten echter gaatjes die valse lucht aanzuigen als wordt getest hoeveel gifstoffen erin zitten. Rokers dekken die gaatjes (gedeeltelijk) met hun vingers en lippen af waardoor ze veel meer schadelijke stoffen binnenkrijgen.
Lees meer in Tobacco Control

Groot-Brittannië: Aandeelhouders boos over loonsverhoging BAT-topman
Meer dan 38 procent van de stemgerechtigde aandeelhouders van British American Tobacco (BAT) is tegen de loonsverhoging van BAT-topman Jack Bowles. Hij kreeg een verhoging van 3 procent, waarmee hij 1,3 miljoen pond (omgerekend bijna 1,5 miljoen euro) zou verdienen. Vorig jaar kreeg Bowles een loonsverhoging van 9 procent.
Lees meer bij The Times

Finland: Overheid wil strengere antirookmaatregelen invoeren
De Finse overheid is voornemens om strengere antirookmaatregelen in te voeren om roken minder verleidelijk te maken. Zo wil de overheid dat merkuitingen op tabaksverpakkingen verboden worden, zodat alle pakjes er hetzelfde en onaantrekkelijk uit komen te zien. Ook wil de overheid lekkere smaakjes in tabaksproducten verbieden.
Lees meer bij Euractiv

Mondiaal: Meeroken verhoogt kans op mondkanker met 51 procent
Uit een nieuw onderzoek van het King’s College London blijkt dat niet-rokers die in een ruimte met een roker zijn en tabaksrook binnenkrijgen, een verhoogde kans van 51 procent lopen op het krijgen van mondkanker ten opzichte van een verblijf in een rookvrije ruimte.
Lees meer bij Daily Mail

Groot-Brittannië: Huidige regering tabaksvriendelijkst sinds decennia
In de afgelopen decennia is er geen Britse regering geweest die zo tabaksvriendelijk was als de huidige regering. Boris Johnson heeft bijvoorbeeld ooit geld aangenomen van tabaksfabrikanten én tegen ‘sin taxes’ (accijns op schadelijke producten) gestemd. Ook hebben meerdere Lagerhuisleden voor denktanks gewerkt die door de tabaksindustrie werden gefinancierd.
Lees meer op de website van de University of Bath

Verenigde Staten: Wetsvoorstel maakt accijns op e-sigaretten mogelijk
Amerikaanse beleidsmakers hebben een wetsvoorstel ingediend dat nieuwe antirookmaatregelen bevat. De Tobacco Tax Equity Act 2021 zal ervoor zorgen dat er een landelijke accijns wordt ingevoerd op e-sigaretten. Ook zal er voor het eerst in tien jaar een accijnsverhoging op reguliere tabaksproducten worden ingevoerd om het gebruik te ontmoedigen.
Lees meer bij CS News

Groot-Brittannië: Rokers kunnen gratis e-sigaretten krijgen om te stoppen
Om te stoppen met het roken van gewone tabak, is er een test gestart waarbij rokers gratis e-sigaretten kunnen krijgen. Ziekenhuizen in Norfolk, Londen, Leicester en Edinburgh doen aan de test mee in de hoop rokers te bewegen de laatste peuk uit te drukken. Rokers krijgen naast een e-sigaret ook een weekvoorraad aan e-liquids mee, worden aan een rookstopservice gekoppeld en krijgen medisch advies.
Lees meer bij de BBC

Verenigde Staten: Aanstaand mentholverbod is raciaal beladen
Volgens cijfers van de FDA rookt 30 procent van de witte rokers in Amerika mentholsigaretten, 47 procent van de rokers met een latino-achtergrond, en maar liefst 85 procent van de rokende Afro-Amerikanen. Die verschillen wortelen in decennia van doelgroepmarketing door de sigarettenindustrie. Nu de regering Biden een verbod op menthol in sigaretten wil instellen komt er een raciaal geladen lobby op gang.
Lees meer in Trouw

Malawi: President roept tabaksboeren op ander gewas te verbouwen
Het verbouwen van tabak is een van de grootste bronnen van inkomsten voor Malawi. Toch heeft de president van het Afrikaanse land de tabaksboeren opgeroepen een ander gewas te gaan verbouwen. De wereld verandert en de vraag naar tabak zal afnemen, stelt de president. En daarom doen de boeren er goed aan alvast iets anders te gaan telen.
Luister naar de uitzending van Africa Daily op de BBC

Jordanië: Lockdown heeft voor toename roken gezorgd
De lockdown ten gevolge van de coronapandemie heeft er in Jordanië voor gezorgd dat er nog meer dan anders is gerookt. Jordanië kent al een van de hoogste rookprevalenties ter wereld, maar door de lockdown zijn mensen nog meer gaan roken. Maar liefst 52 procent van de rokers zegt meer te gebruiken sinds de invoering van coronamaatregelen.
Lees meer bij de Inquirer 

tags:  rookstophulp | mentholban | sigarettenfilters | tabaksteelt | meeroken | accijns