line
ondertussen bij de buren-109

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 30 april 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse mensenrechtenorganisaties vragen Verenigde Naties om uitspraak over mentholsigaretten / Facebook verkocht data van Australische tieners aan e-sigaretfabrikanten / Meer Britse stressrokers tijdens pandemie / Ophogen tabaksleeftijd heeft aantal rokers in Californië verminderd / Belgische badplaats Oostende onderneemt actie tegen peuken op straat / Pakistaanse ansichtkaart-campagne moet jeugdroken helpen verminderen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie

Verenigde Staten: Mensenrechtenorganisaties vragen Verenigde Naties om uitspraak over mentholsigaretten
Bijna honderd mensenrechtenorganisaties hebben de Verenigde Naties opgeroepen om de effecten van het roken van mentholsigaretten op de gezondheid van Afro-Amerikanen te onderzoeken en daar een uitspraak over te doen. Het verzoek is gedaan aan een VN-comité dat zich buigt over rassendiscriminatie. Met een uitspraak kunnen de organisaties extra druk op de Amerikaanse overheid zetten om mentholsmaak aan tabak te verbieden.
Lees meer bij Bloomberg
The New York Times meldt dat president Biden een verbod op menthol overweegt.
Het BBC-radioprogramma World Business Report heeft ook aandacht besteed aan een mogelijk mentholverbod in de VS. Het is hier te beluisteren. 

Australië: Facebook verkocht data van tieners aan e-sigaretfabrikanten
Uit een onderzoek van lobbygroep Reset Australia blijkt dat Facebook data van tieners aan fabrikanten van e-sigaretten, alcohol en gokspellen en relatie-apps heeft verkocht, waarna deze bedrijven gericht reclameboodschappen konden versturen.
Lees meer bij ABC

Groot-Brittannië: Meer stressrokers tijdens pandemie
Uit een enquête uitgevoerd door marktonderzoeksbureau Mintel onder 2.000 Britse volwassenen, blijkt dat de helft van de tabaksgebruikers meer is gaan roken ten gevolge van stress tijdens de coronapandemie. Tien procent was eerder al gestopt met roken, maar door de pandemie opnieuw begonnen. Een op de drie rokers zei ook vaker te roken.
Lees meer bij Bloomberg

Californië: Ophogen tabaksleeftijd heeft aantal rokers verlaagd
Uit onderzoek van het UC Davis Comprehensive Cancer Center is gebleken dat de ophoging van de leeftijdsgrens leidt tot minder rokers. De onderzoekers hebben Californië als uitganspunt genomen omdat deze Amerikaanse staat als een van de eerste de tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar ophoogde. Uit het onderzoek blijkt dat dat een vermindering van het aantal rokers heeft opgeleverd.
Lees meer bij Mirage News

België: Oostende onderneemt actie tegen peuken op straat
De Belgische badplaats Oostende is een actie gestart om mensen bewust te maken van de vervuilende peuken die doorgaans op straat worden gegooid. Er zijn zuilen geplaatst waarin peuken gedaan kunnen worden om ze te laten recyclen en elke afvalbak heeft een peukenring gekregen.
Lees meer bij De Standaard

Pakistan: Ansichtkaart-campagne moet jeugdroken helpen verminderen
In Pakistan is een wedstrijd uitgeschreven om een ansichtkaart te ontwerpen waarmee de aandacht op jeugdroken kan worden gevestigd. De winnende kaart zal naar de Pakistaanse minister-president worden gestuurd en hem oproepen de accijnzen op tabak te verhogen om roken te ontmoedigen. De campagne kon al op veel media-aandacht rekenen.
Lees meer bij Exbulletin

 

tags:  coronacrisis | mentholban | peuken | tabaksleeftijd | social media | accijnsverhoging