line
ondertussen bij de buren-103

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 april 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: EU-lidstaten worden aangemoedigd mentholverbod na te leven / Petitie gestart om aantal Nieuw-Zeelandse tabaksverkooppunten in te perken / Tabaksfabrikanten boos over kosten voor opruimen Britse peuken / Amerikaanse operatiepatiënten zijn vaker rokers / Ondanks veranderd rookgedrag door Covid-19 maakt Imperial winst / Rokers stoppen eerder als ze dat voor het grote goed doen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Europa: EU-lidstaten worden aangemoedigd mentholverbod na te leven
Tabaksproducten met mentholsmaak mogen niet meer verkocht worden in de Europese Unie. Dat is een uitwerking van de Europese Tabaksproductenrichtlijn. Toch proberen tabaksfabrikanten dat verbod te ondermijnen door met accessoires op de markt te komen als inlegkaarten die de tabak alsnog een mentholsmaak geven. Europese lidstaten worden opgeroepen het mentholverbod strenger te handhaven.
Lees meer bij EU Reporter

Nieuw-Zeeland: Petitie gestart om aantal tabaksverkooppunten in te perken
De Nieuw-Zeelandse Cancer Society is een petitie gestart om de overheid op te roepen het aantal tabaksverkooppunten in te perken. Op dit moment zijn er nog 3.000 tot 4.000 winkels die tabak verkopen en dat zou terug moeten worden gebracht tot niet meer dan tweehonderd winkels, stelt de vereniging. De maatregel zou een grote bijdrage kunnen leveren aan het doel van de overheid om in 2025 een rookvrije generatie te hebben.
Lees meer bij RNZ

Groot-Brittannië: Tabaksfabrikanten boos over kosten voor opruimen peuken
De Britse overheid is voornemens om tabaksfabrikanten voortaan te verplichten de rekening voor het opruimen van weggegooide sigarettenpeuken te laten betalen. Het gaat om een jaarlijkse kostenpost van 40 miljoen pond (omgerekend 46,8 miljoen euro). Fabrikanten vinden dat onterecht.
Lees meer in The Times

Verenigde Staten: Operatiepatiënten zijn vaker rokers
Uit een nieuw onderzoek van University of Michigan, waarbij data zijn gebruikt van 329.000 operatiepatiënten in de staat Michigan, blijkt dat bijna een kwart van hen in het jaar voor hun operatie gerookt had. Dat is een opvallend hoog aantal, omdat 14 procent van de volwassen Amerikanen rookt. Het onderzoek suggereert dat rokers dus een grotere kans lopen om op de operatietafel te belanden.
Lees meer bij Medical Xpress

Mondiaal: Ondanks veranderd rookgedrag door Covid-19 maakt Imperial winst
Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft bekendgemaakt dat het ernaar uitziet dat het bedrijf winst gaat maken, ondanks veranderd rookgedrag door de coronacrisis. Volgens Imperial is er sprake geweest van een grotere verkoop in Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Spanje en heeft het daarmee de teruglopende verkoop in Duitsland en Australië kunnen compenseren.
Lees meer bij City AM

Mondiaal: Rokers stoppen eerder als ze dat voor het grote goed doen
Uit een internationaal onderzoek blijkt dat gezondheidswaarschuwingen waarbij rokers niet alleen worden gewezen op de voordelen van stoppen met roken voor hun eigen gezondheid, maar ook voor het grote goed, ervoor zorgen dat ze eerder geneigd zijn te stoppen. Er is getest met twee voorbeeldwaarschuwingen. In eentje stond dat rokers extra risico lopen op zware bijwerkingen als ze met het coronavirus besmet raken én dat ze daarmee een grotere belasting voor het zorgsysteem zouden zijn. Die boodschap sloeg extra aan.
Lees meer bij Medical Xpress

tags:  coronacrisis | mentholban | #QuitforCovid | peuken | gezondheidsschade | inperking verkooppunten