line
ondertussen bij de buren-81

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 januari 2021

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Aantal rokende Vlaamse jongeren gestegen / Rookstopmethoden zonder ontwenningsverschijnselen / Spaanse antirookorganisaties willen rookvrije generatie in 2030 / Brancheorganisatie Indiase tabaksboeren vraagt overheid antirookmaatregelen tegen te houden / New Jersey wil rokers voorrang geven bij Covid-vaccinatie / Florence wil een rookverbod in parken en bij bushaltes instellen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

België: Aantal rokende Vlaamse jongeren gestegen
Het aantal jongeren tussen 12 en 18 jaar dat rookt, is in het schooljaar 2018-2019 gestegen, zo blijkt uit onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) onder 7.500 leerlingen. Bij de 16-plussers gaat het om 35,3 procent van de bevraagde jongeren, tegenover 33,7 procent in het schooljaar 2017-2018. Bij de -16-jarigen is het laatstejaarsgebruik gestegen naar 8,8 procent, in vergelijking met 8 procent in 2017-2018.
Lees meer bij HLN en bekijk het onderzoek hier.

VS: Doorbraak in rookstopmethoden, stoppen zonder ontwenningsverschijnselen
Met nieuw onderzoek van chemicus Ricky Stull van de Western Michigan University dat is gepubliceerd in Nature Chemical Biology is aangetoond dat stoppen met roken moet kunnen zonder de ontwenningsverschijnselen. Stull heeft een methode bedacht met enzymen die nicotine uit het lichaam filteren zonder dat er een ontwenningsreactie ontstaat. Zo moet het makkelijker worden om te stoppen met roken.
Lees meer bij Medical Xpress

Spanje: Antirookorganisaties willen rookvrije generatie in 2030
Spaanse antirookorganisaties hebben de overheid opgeroepen om roken uit te gaan faseren zodat in 2030 minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt. Ieder jaar overlijden er 60.000 Spanjaarden aan de volgen van roken en dat aantal moet drastisch omlaag, vinden de organisaties.
Lees meer bij BMJ 

India: Tabaksboeren vragen overheid antirookmaatregelen tegen te houden
Indiase tabaksboeren zijn bang dat nieuwe antirookmaatregelen ervoor zullen zorgen dat zij geen inkomen meer zullen hebben, doordat het aantal rokers af zal nemen en de vraag om tabak daarmee ook zal slinken. Brancheorganisatie FAIFA heeft de Indiase president Narenda Modi verzocht de maatregelen tegen de houden.
Lees meer bij CNBC TV 

Verenigde Staten: New Jersey wil rokers voorrang geven bij Covid-vaccinatie
De staat New Jersey heeft bekendgemaakt dat ze rokers voorrang wil geven bij het in aanmerking komen voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Dit omdat rokers een groter risico lopen op verergerde Covid-symptomen.
Lees meer in The New York Post 

Italië: Florence wil rookverbod in parken en bij bushaltes instellen
De stad Florence is voornemens om roken te verbieden in parken en bij bushaltes, omdat dat plaatsen zijn waar veel jongeren samenkomen en ze roken niet wil normaliseren. Ook moet deze maatregel eraan bijdragen dat de lucht in de stad minder vervuild raakt.
Lees meer bij The Local

tags:  corona | jeugdrokers | stoppen met roken | rookvrije generatie | rookverbod | antirookbeleid