line
ondertussen bij de buren-69

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 04 december 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Nieuw-Zeeland haalt het niet om rookvrij in 2025 te zijn / Industrie gebruikt filters om sigaretten visueel aantrekkelijk te maken / Milaan wordt rookvrij / Minister denkt dat het Ierland lukt om in 2025 tabakvrij te zijn / Economie van Spaanse Balearen krijgt klap door terugvallende tabaksverkoop / Big Tobacco probeert Afrikaanse overheden te beïnvloeden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Rookvrij in 1925 wordt niet gehaald
Uit onderzoek van de New Zealand Health Survey blijkt dat 11,6 procent van de bevolking in 2019 rookte. Het jaar daarvoor was dat 12,5 procent. Er is dus een daling gaande. Desondanks waarschuwen antirookorganisaties dat de doelstelling om in 2025 rookvrij te zijn, zo niet gehaald gaat worden.
Lees meer bij TVNZ

Australië: Industrie gebruikt filters om sigaretten visueel aantrekkelijk te maken
Uit onderzoek van het Australische Centre for Behavioural Research in Cancer uit Melbourne blijkt dat tabaksfabrikanten hun filters zijn gaan gebruiken om sigaretten er aantrekkelijk uit te laten zien. Daarmee ondermijnen ze de plain packaging-maatregelen, die ervoor moeten zorgen dat sigaretten zo onaantrekkelijk mogelijk zijn. De onderzoekers stellen dat opgeleukte filters verboden zouden moeten worden.
Lees meer in Tobacco Control

Italië: Milaan wordt rookvrij
De stad Milaan heeft bekendgemaakt dat het een rookverbod in alle openbare buitenruimtes gaat invoeren. Er mag dus niet meer gerookt worden op straat, het schoolplein, de bushalte, in parken, stadions, enz. Het doel van het verbod is de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren.
Lees meer bij Forbes

Ierland: Minister denkt dat het lukt om in 2025 rookvrij te zijn
De Ierse minister van Volksgezondheid denkt dat het hem lukt om het land in 2025 rookvrij te krijgen door nieuwe antirookmaatregelen in te voeren. Zo wordt het verboden om tabak te verkopen op evenementen en plaatsen die voor kinderen zijn bedoeld. ‘Rookvrij’ betekent dat minder dan 5 procent van de bevolking nog rookt.
Lees meer bij Newstalk

Spanje: Economie van Balearen krijgt klap door terugvallende tabaksverkoop
De Balearen, de Spaanse eilandengroep in de Middellandse Zee, heeft te kampen met een grote klap voor de economie doordat er vanwege de coronacrisis weinig toeristen kwamen die sigaretten kochten. De eilanden zeggen 150 miljoen euro te zijn misgelopen.
Lees meer bij Euroweekly News

Afrika: Big Tobacco probeert overheden te beïnvloeden
Uit een opinieartikel van Leonce Dieudonné Sessou, de Executive Secretary van de African Tobacco Control Alliance (ATCA), blijkt dat Afrika de nieuwe groeimarkt voor tabaksfabrikanten is. Overheden moeten dus goed opletten, want zij zijn de enige die tussen de industrie en de toename van tabak-gerelateerde ziekten kunnen komen. De industrie zal er alles aan doen om antirookmaatregelen tegen te houden of af te zwakken.
Lees meer bij Modern Ghana

tags:  coronacrisis | sigarettenfilters | rookvrij | rookvrije generatie | plain packaging