line
ondertussen bij de buren-65

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 november 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Maatregelen tegen smaaktabak zijn goede manier om Amerikaanse volksgezondheid te verbeteren / Philip Morris heeft flink gelobbyd bij de Australische overheid voor de IQOS / Turkse overheid voert rookverbod in / Japan Tobacco International geeft tabaksboeren in Malawi cadeaus / Italiaanse overheid liet oren hangen naar tabakslobby omtrent IQOS.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: Maatregelen tegen smaaktabak zijn goede manier om volksgezondheid te verbeteren
Uit een nieuw onderzoek van de University of Hawaii, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Tobacco Control, blijkt dat maatregelen tegen tabak met lekkere smaakjes een goede manier zijn om de volksgezondheid te verbeteren. Deze antirookmaatregelen kunnen het beste worden ingevoerd door samenwerkingen tussen gezondheidsexperts en tabaksverkopers. Als zij intensieve mediacampagnes voeren en zich inzetten voor een uitgebreid verbod op smaaktabak, werkt dat het beste.
Lees meer bij Mexical Xpress

Australië: Philip Morris heeft flink gelobbyd bij de overheid voor de IQOS
Uit onderzoek van de universiteit van Sydney blijkt dat Philip Morris flink heeft gelobbyd bij de overheid om heat-not-burn-producten zoals de IQOS gelegaliseerd te krijgen. Daarnaast heeft het zich enorm ingespannen om de IQOS te kunnen gaan verkopen op plekken waar jongvolwassenen veel komen, zoals bars, clubs en cafés. Het onderzoek legt bloot welke strategie de tabaksfabrikant mogelijk ook in andere landen zal toepassen om de IQOS aan de man te brengen.
Lees meer bij Tobacco Control

Turkije: Overheid voert rookverbod in
De Turkse overheid heeft een rookverbod ingevoerd op alle openbare plekken om de verspreiding van het coronavirus verder tegen te gaan. De overheid hoopt zo ook het dragen van mondkapjes te verbeteren, omdat er een reden verdwijnt om het kapje af te doen als er niet meer gerookt mag worden.
Lees meer bij The Independent

Malawi: Japan Tobacco International geeft tabaksboeren cadeaus
Japan Tobacco International (JTI) heeft tabaksboeren in Malawi allerlei cadeaus gegeven, zoals ossenwagens, fietsen en lampen op zonne-energie. JTI zegt de cadeaus uit te delen omdat de tabaksboeren uitzonderlijk goede producten hebben geleverd. Mogelijk gebruikt JTI dit om de overheid gunstig te stemmen.
Lees meer bij Malawi24

Italië: Overheid liet oren hangen naar tabakslobby omtrent IQOS
De Italiaanse overheid heeft haar oren naar de tabakslobby laten hangen. Dat blijkt uit een eerder dit jaar uitgekomen rapport over de accijns op de IQOS en andere heat-not-burn-producten. Op normale tabaksproducten zit 76 pr0cent belastingen waaronder accijns. Op de IQOS en andere heat-not-burn-producten zit maar 33 procent.
Lees meer bij Next Quotidiano

tags:  smaakjesverbod | IQOS | volksgezondheid | PMI | JTI | omkoping | rookverbod