line
ondertussen bij de buren-55

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 16 oktober 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Pakje sigaretten in Ierland gaat mogelijk 20 euro kosten / Om risico op huidkanker te reduceren moeten Australiërs stoppen met roken / Aantal jongeren in Wales dat e-sigaretten gebruikt is afgenomen / Tabaksbranche vraagt Zuid-Afrika om bevriezen tabaksprijzen / Imperial Brands meldt een groei in tabaksverkoop.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Ierland: Pakje sigaretten gaat mogelijk 20 euro kosten
De Ierse overheid is opgeroepen om de accijns op tabaksproducten te verhogen zodat een pakje sigaretten in 2025 20 euro gaat kosten. The Irish Heart Foundation heeft dat tegen de overheid gezegd. Ook stelt ze een accijnsverhoging op e-sigaretten voor waardoor de prijs 10-25 procent zal stijgen. Dit om roken verder te ontmoedigen.
Lees meer bij The Times

Australië: Om risico op huidkanker te reduceren moeten mensen stoppen met roken
Huidkanker is een groot probleem in Australië. Uit een onderzoek onder meer dan 40.000 Queenslanders blijkt dat de kans op huidkanker niet alleen afneemt door de huid te beschermen met zonnebrand, maar ook door te stoppen met roken en drinken.
Lees meer bij Daily Mail

Groot-Brittannië: Aantal jongeren dat e-sigaretten gebruikt is afgenomen
Uit een nieuw onderzoek van Cardiff University is gebleken dat het aantal jongeren tussen 11 en 16 jaar in Wales dat e-sigaretten gebruikt, is afgenomen. In 2019 had 22 procent van hen een e-sigaret geprobeerd, 3 procent minder dan in 2017. Het aantal jongeren dat rookte was hetzelfde gebleven.
Lees meer bij de BBC

Zuid-Afrika: Tabaksbranche vraagt om bevriezen tabaksprijzen
Tabaksfabrikanten, -boeren, -verkopers en de verdere branche heeft de Zuid-Afrikaanse overheid gevraagd de prijzen van tabaksproducten niet verder te verhogen. De overheid had eerst een accijnsverhoging aangekondigd in 2020 maar de branche zegt dat ze door de lockdown en de toename in de illegale handel al buitensporig zijn benadeeld.
Lees meer bij IOL

Mondiaal: Imperial Brands meldt een groei in tabaksverkoop
Imperial Brands, een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft bij de presentatie van de nieuwe winstverwachtingen bekendgemaakt dat de verkoop van sigaretten in belangrijke markten zoals die van Europa en de Verenigde Staten, is gestegen ten gevolge van de coronamaatregelen. Rokers zijn meer sigaretten gaan inslaan. Die groei heeft de daling in verkoop op belastingvrije plekken als luchthavens opgevangen.
Lees meer bij City A.M.

tags:  coronacrisis | stoppen met roken | accijnsverhoging | jongeren | e-sigaret