line
ondertussen bij de buren-49

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 25 september 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Tabaksindustrie buit onduidelijkheid Amerikaanse FDA uit / Nieuwe Britse campagne om voor te lichten over gevaren meeroken / Twitteraars gebruiken e-sigaret niet om te stoppen / Schots verbod op roken in auto met kinderen aan boord niet gebruikt in rechtbank / Om gat in Russische begroting te dichten ook accijnsverhoging op tabak / Filmster Keanu Reeves kan niet stoppen met roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

Verenigde Staten: Tabaksindustrie buit onduidelijkheid FDA uit
Hoewel niet bewezen is dat heat-not-burn-producten (HNB’s) zoals de IQOS (op de lange termijn) minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan gewone sigaretten en ook andere gevolgen voor de gezondheid lijken te hebben dan e-sigaretten, heeft de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) onlangs besloten om HNB’s onder hun ‘reduced risk products’ te scharen. Philip Morris buitte die beslissing direct uit door te roepen dat dit een doorbraak voor de volksgezondheid was, terwijl daar dus juist nog niets over te zeggen valt.
Lees meer bij The BMJ

Groot-Brittannië: Nieuwe campagne om voor te lichten over gevaren meeroken
Er is een nieuwe campagne gelanceerd om rokers beter voor te lichten over de gevaren van meeroken. Uit nieuwe cijfers is namelijk gebleken dat 54 procent van de rokers wel eens binnen rookt als er anderen bij aanwezig zijn. Voor 28 procent geldt dat dat dagelijks is en voor 10 procent dat dat in het bijzijn van kinderen is. Roken is ook schadelijk voor ‘meerokers’ die de rook inademen.
Lees meer bij News Post Leader

Verenigde Staten: Twitteraars gebruiken e-sigaret niet om te stoppen
Uit een onderzoek van de University of Utah blijkt dat twitteraars die dampen met de Juul e-sigaret, die niet gebruiken om te stoppen met roken of om hun gezondheid te verbeteren. Dat blijkt althans uit de berichten die ze daarover op Twitter plaatsen. Volgens de onderzoekers staat dat haaks op de claims van Juul dat e-sigaretgebruikers dat doen om gezondheidsredenen.
Lees meer bij Eurekalert

Schotland: Verbod op roken in auto met kinderen aan boord niet gebruikt in rechtbank
Vier jaar geleden is in Schotland het verbod ingesteld op roken in de auto als er kinderen aan boord zijn. Nu blijkt dat de politie in drie jaar tijd maar zes keer een automobilist berispt heeft omdat deze het verbod overtrad. Het is nooit zover gekomen dat mensen voor moesten komen omdat ze het verbod niet hadden gerespecteerd. Een woordvoerder van een antirookorganisatie zegt blij te zijn dat er blijkbaar zo weinig overtredingen zijn geweest.
Lees meer bij Daily Record

Rusland: Om gat in begroting te dichten ook accijnsverhoging op tabak
De Russische overheid heeft besloten een aantal belastingverhogingen in te voeren om het gat op de begroting te dichten. Zodoende zal de accijns op tabak met 20 procent worden verhoogd.
Lees meer bij Reuters 

Mondiaal: Filmster Keanu Reeves kan niet stoppen met roken
Keanu Reeves, bekend van kaskrakers als Speed en de Matrix-trilogie, begon pas op zijn dertigste met roken, op de filmset van Feeling Minnesota. Daarna heeft hij geprobeerd te stoppen, maar dat is tot nu toe niet gelukt. Hij is inmiddels 44. Net als voor andere rokers blijkt een nicotineverslaving ook voor hem zeer hardnekkig.
Lees meer bij Daily Mail

tags:  Juul | FDA | stoppen met roken | meeroken | accijnsverhoging | e-sigaret