line
ondertussen bij de buren-47

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 18 september 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Amerikaanse CDC meldt dat e-sigaretgebruik onder scholieren afneemt / Japans investeringsbedrijf stopt 40 miljoen dollar in tabak in Azerbeidzjan / E-sigaret is minder schadelijk dan gewone sigaret, maar niet zonder risico / Gouverneur Florida gebruikt veto om smaakjesverbod e-sigaretten tegen te houden / Roken beïnvloedt goede uitkomst behandeling blaaskanker.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: CDC meldt dat e-sigaretgebruik onder scholieren afneemt
Uit onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat het aantal middelbare scholieren dat een e-sigaret gebruikt met 7,5 procent is gedaald. In 2019 ging het om 27,5 procent van de leerlingen, nu is dat 20 procent. Het onderzoek is uitgevoerd in de vorm van een enquête onder scholieren.
Lees meer bij Reuters

Japan: Investeringsbedrijf stopt 40 miljoen dollar in tabak in Azerbeidzjan
De Japan International Development Company heeft voor 40 miljoen dollar (omgerekend 33 miljoen euro) geïnvesteerd in het kweken van tabak in Azerbeidzjan. Met de investering wordt zowel de teelt als het drogen van tabak bevorderd.
Lees meer bij Mena FN

Groot-Brittannië: E-sigaret is minder schadelijk dan gewone sigaret, maar niet zonder risico
Uit een nieuw rapport van de Committee on Toxicity of Chemicals in Food, Consumer Products, and the Environment (COT) blijkt dat e-sigaretten minder schadelijk voor de gezondheid zijn dan gewone sigaretten, maar het gebruik ervan is niet risicovrij. Het COT, dat uit onafhankelijke experts bestaat, voerde het onderzoek uit in opdracht van het Department of Health and Social Care and Public Health England.
Lees meer bij BMJ
Uit ander nieuws blijkt dat e-sigaretgebruik de kans op borstkanker kan vergroten.
Lees meer in The Sun

Florida: Gouverneur gebruikt veto om smaakjesverbod e-sigaretten tegen te houden
Gouverneur Ron DeSantis heeft zijn veto gebruikt om een smaakjesverbod voor e-sigaretten tegen te houden. DeSantis denkt dat zo’n verbod, dat is bedoeld om het gebruik van e-sigaretten onder jongeren tegen te gaan, ervoor zal zorgen dat er meer met gewone sigaretten geëxperimenteerd zal gaan worden.
Lees meer bij Click Orlando

Verenigde Staten: Roken beïnvloedt goede uitkomst behandeling blaaskanker
Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in The Journal of Urology, blijkt dat roken een negatieve invloed heeft op de behandeling van blaaskanker. De onderzoekers hebben zeventien studies met elkaar vergeleken die ingaan op de impact van roken op het aanslaan van chemotherapie en de kans op overleven bij 13.777 patiënten die een radicale cystectomie hadden ondergaan. Van hen bleek 40,8 procent te roken. Hun kansen op het aanslaan van de behandeling waren lager dan die van niet-rokers.
Lees meer bij Medical News

tags:  smaakjesverbod | jeugdrokers | kankerbestrijding | tabaksinvestering | e-sigaret