line
ondertussen bij de buren-41

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 augustus 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse minister voor Milieu waarschuwt tabaksindustrie om vervuiling / Australische instantie vaardigt verbod op e-sigaretten uit / Een op vijf Belgische rokers probeerde te stoppen met roken tijdens lockdown / Meer dan een kwart van alle gevallen van kanker in India aan roken te wijten / Een derde van Amerikaanse middelbare scholieren gebruikte in 2019 e-sigaretten / Voormalige minister-president Nieuw-Zeeland noemt afname aantal rokers grootste prestatie.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Minister voor Milieu waarschuwt tabaksindustrie om vervuiling
De Britse minister voor Milieu, Rebecca Pow, heeft de tabaksindustrie verzocht meer tegen vervuiling van sigaretten te doen. In brieven die zijn verstuurd aan zowel de brancheorganisatie voor de tabaksindustrie, The Tobacco Manufacturers Association, als aan Philip Morris heeft Pow hen opgeroepen actie tegen op straat gegooide peuken te nemen, anders zal ze zelf harde maatregelen nemen.
Lees meer bij MRW

Australië: Instantie vaardigt verbod op e-sigaretten uit
De Australische Therapeutic Goods Administration (TGA), die is belast met het toelaten van therapeutisch bedoelde producten tot de markt, heeft een verbod op e-sigaretten en ook heat-not-burn-producten uitgevaardigd. De TGA is niet tevreden over de geclaimde positieve effecten van deze producten voor de volksgezondheid. De TGA vindt ze nog altijd schadelijk.
Lees meer bij Daily Mail

België: Een op vijf rokers probeerde te stoppen met roken tijdens lockdown
Tijdens de lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben een op de vijf Belgische rokers geprobeerd te stoppen. Daarbij grepen velen naar de e-sigaret als hulpmiddel. Dat bleek uit een enquête onder 1250 rokers, uitgevoerd door onderzoeksbureau iVOX. Dat deed het in opdracht van British American Tobacco.
Lees meer bij HLN

India: Meer dan een kwart van alle gevallen van kanker te wijten aan roken
Uit een rapport van de Indian Council of Medical Research blijkt dat 27,1 procent van alle gevallen van kanker in India in 2020 te wijten is aan tabaksgebruik. Dat aantal zal de komende vijf jaar nog doorstijgen. De meeste gevallen van kanker worden geconstateerd in het Noordoosten van India.
Lees meer bij The Print

Verenigde Staten: Een derde van middelbare scholieren gebruikte in 2019 e-sigaretten
Uit nieuw onderzoek van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat in 2019 32,7 procent van middelbare scholieren een e-sigaret hebben gebruikt. Dat is meer dan een verdubbeling in vergelijking tot 2017, toen 13,2 procent van de scholieren dat deed. De onderzoekers merkten wel dat het experimenteren met gewone sigaretten door deze groep afnam omdat e-sigaretten populairder zijn.
Lees meer bij Daily Mail

Nieuw-Zeeland: Voormalige minister-president noemt afname aantal rokers grootste prestatie
Helen Clark, de voormalige minister-president van Nieuw-Zeeland, heeft in een interview de grote afname van het aantal rokers in het land haar grootste prestatie genoemd. Doordat zoveel mensen overlijden aan de gevolgen van roken was het heel belangrijk voor haar om het aantal rokers naar beneden te krijgen.
Lees meer bij Stuff

tags:  #QuitforCovid | sigarettenfilters | stoppen met roken | longkanker | jongeren | e-sigaret