line
ondertussen bij de buren-37

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 augustus 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Aantal rokende Japanse mannen zakt onder 30 procent / Interpol arresteert zeven mannen in Polen om illegale tabak / Spaanse tabaksverkopers vrezen failliet te gaan / Nieuwe tool in de VS calculeert levensverlies ten gevolge van tabaksgebruik / Roken op terrassen in Manchester verboden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Japan: Aantal rokende mannen zakt onder 30 procent
Het aantal rokende Japanse mannen is voor het eerst tot onder de 30 procent gezakt. In 2001 rookte nog bijna de helft (48,4 procent) van alle Japanse mannen. Nu is dat sinds 2016 met 2,3 procent gedaald tot 28,8 procent. Het aantal rokende vrouwen daalde in die tijd met 0,7 procent. De vermoedelijke reden voor de daling is dat de Japanse bevolking steeds meer doordrongen raakt van de schadelijke gevolgen van roken.
Lees meer bij The Japan Times

Polen: Interpol arresteert zeven mannen om illegale tabak
Interpol heeft in de omgeving van Warschau zeven mannen gearresteerd die onderdeel zouden zijn van een internationale groep die tabak smokkelt. In februari arresteerde Europol al 21 mensen van deze organisatie. Interpol trof in Warschau ook ruim 60.000 euro aan in contanten.
Lees meer op de website van Europol

Spanje: Tabaksverkopers vrezen failliet te gaan
Tabaksverkopers aan de Costa del Sol en de Costa Blanca vrezen voor hun einde omdat er veel minder toeristen zijn en er veel minder gerookt wordt. De winkels leven van de verkoop in de zomer als toeristen langskomen en ook groot inslaan om tabak mee naar huis te nemen.
Lees meer bij Euro Weekly News

Verenigde Staten: Nieuwe tool calculeert levensverlies ten gevolge van tabaksgebruik
Een nieuwe tool van de Yale University calculeert wat de gevolgen zijn van antirookbeleid. Zo heeft de tool uitgerekend dat de ophoging van de tabaksleeftijd naar 21 jaar in de VS deze eeuw zal zorgen voor het redden van 100.000 levens. Roken is daarmee minder verleidelijk en toegankelijk gemaakt, waardoor minder jongeren ermee gaan experimenteren en verslaafd zullen raken. Onduidelijk is of deze tool ook in andere landen gebruikt kan worden.
Lees meer op de website van de Yale School of Public Health

Groot-Brittannië: Roken op terrassen in Manchester verboden
In Manchester mag er niet meer gerookt worden op terrassen van cafés en restaurants. Sinds 4 juli is de horeca van de stad weer open. De gemeenteraad van Manchester heeft de maatregel nu ingevoerd om ervoor te zorgen dat niet-rokers geen last van rook hoeven te hebben als ze weer op een terras gaan zitten.
Lees meer bij The Manchester Evening News

tags:  terrassen | coronacrisis | stoppen met roken | tabaksdoden | illegale handel | rookverbod