line
ondertussen bij de buren-35

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 07 augustus 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Melbourne schaart ‘dampen’ onder ‘roken’ met alle bijbehorende antirookmaatregelen / Formule 1 onder vuur door aannemen miljoenen voor tabaksreclame / Juul dient aanvraag in bij Amerikaanse FDA voor e-sigarettenverkoop / Rokende vrouwen hebben vier keer vaker aneurysma in de hersenen / Rookstoptherapie in groepsvorm helpt Amerikaanse gevangenen / De Oostenrijkse stad Tulln wil haar inwoners helpen stoppen met roken.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Australië: Melbourne schaart ‘dampen’ onder ‘roken’ met alle bijbehorende antirookmaatregelen
De gemeenteraad van de stad Melbourne heeft rookverboden in de openbare ruimte uitgebreid met e-sigaretten. Melbourne wil dat doen door de definitie van ‘roken’ zo aan te passen dat ‘dampen’ er ook onder valt en antirookregels automatisch ook voor e-sigaretten gaan gelden.
Lees meer bij Daily Mail

Mondiaal: Formule 1 onder vuur door aannemen miljoenen voor tabaksreclame
De Formule 1 heeft in 2019 100 miljoen dollar (omgerekend ruim 84 miljoen euro) ontvangen in sponsor- en reclamedeals met de tabaksindustrie. Sinds de jaren 60 is dat zelfs zo’n 4,4 miljard dollar (3,7 miljard euro) geweest. De Formule 1 is daarmee de laatste grote sport die tabaksgeld aanneemt, reclame voor nicotineproducten mogelijk maakt en haar miljoenen fans blootstelt aan advertenties voor deze zeer schadelijke producten.
Lees meer bij Grandprix247 en teken de petitie bij STOP

Verenigde Staten: Juul dient aanvraag in bij FDA voor e-sigarettenverkoop
Juul, leider op de e-sigaretmarkt in de VS, heeft een aanvraag ingediend bij de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) omdat het zijn producten wil kunnen blijven verkopen. Voor september moeten e-sigaretfabrikanten een nieuwe aanvraag indienen, waarna de FDA beoordeelt of het product verkocht mag blijven worden. Sowieso krijgen indieners van een aanvraag een jaar om door te gaan met de verkoop terwijl de FDA zich beraadt.
Lees meer bij Reuters

Mondiaal: Rokende vrouwen hebben vier keer vaker aneurysma in de hersenen
Uit nieuw onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry, blijkt dat vrouwen die roken vier keer vaker een aneurysma in de hersenen hebben gekregen in vergelijking tot niet-rokende vrouwen.
Lees meer in Medical Xpress

Verenigde Staten: Rookstoptherapie in groepsvorm helpt gevangenen
Uit onderzoek dat is gepubliceerd in het American Journal of Men’s Health blijkt dat het gevangenen die in groepsverband rookstoptherapie in combinatie met vervangende nioctinetherapie kregen aangeboden, beter lukte om van de tabak af te blijven. Doordat ze hun ervaringen over stoppen met roken, de zucht naar nicotine en de ontwenningsverschijnselen met elkaar konden delen, lukte het hen beter om de stoppoging te doen slagen.
Lees meer bij Medical Xpress

Oostenrijk: De stad Tulln wil haar inwoners helpen te stoppen met roken
De Oostenrijkse stad Tulln wil alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat inwoners die roken daarmee stoppen. En als ze dat niet willen, er dan in ieder geval voor te zorgen dat de vervuilende peuken niet meer op straat belanden.
Lees meer bij The Mayor

tags:  rookstophulp | Formule 1 | peuken | e-sigarettenverbod | Juul | vaatziekten