line
ondertussen bij de buren-19

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 12 juni 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Grootste Britse pensioenfonds stopt met tabaksinvesteringen / Philip Morris-organisatie probeert aansluiting te vinden bij corona-onderzoek / ‘E-sigaretfabrikant Puff Bar gebruikte coronacrisis om marketing op Amerikaanse jongeren te richten’ / Coronacrisis heeft voor afname aantal Spaanse rokers gezorgd / Massachusetts verbiedt verkoop alle smaaktabak / BAT stelt winstverwachting voor dit jaar bij / ‘Strijd tegen tabak moet hand-in-hand gaan met strijd tegen Covid-19’ / Antirookactivisten pleiten voor accijnsverhoging in Pakistan.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Grootste pensioenfonds stopt met tabaksinvesteringen
The Universities Superannuation Scheme, het grootste pensioenfonds van Groot-Brittannië dat meer dan 68 miljard pond beheerd (omgerekend 76 miljard euro), heeft bekendgemaakt te zullen stoppen met controversiële investeringen. Het gaat onder andere om investeringen in tabak, wapens en kool.
Lees meer bij Bloomberg

Mondiaal: Philip Morris-organisatie probeert aansluiting te vinden bij corona-onderzoek
De volledig door Philip Morris gefinancierde Foundation for a Smoke-Free World probeert samenwerking te zoeken met organisaties die de relatie tussen roken, nicotine en Covid-19 willen onderzoeken. Tabakswaakhond STOP roept op om niet met de tabaksindustrie of organisaties die volledig daardoor gefinancierd worden samen te werken.
Lees meer op de website van STOP

Verenigde Staten: ‘E-sigaretfabrikant Puff Bar gebruikte coronaquarantaine om marketing op jongeren te richten’
Nu de populariteit van e-sigarettenmerk Juul tanende is, lijkt Puff Bar het van Juul over willen te nemen. Tijdens de coronaquarantaine richtte Puff Bar zich op jongeren. Het merk heeft allerlei verleidelijke smaakjes in de aanbieding, van pina colada tot watermeloen. Jongeren die in quarantaine zitten, kunnen in de verleiding komen om ermee te gaan experimenteren.
Lees meer bij The Independent

Spanje: Coronacrisis heeft voor afname aantal rokers gezorgd
Uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid blijkt dat Spanjaarden de coronacrisis hebben aangegrepen om hun rookgedrag aan te passen. Aan de enquête deden 17.000 deelnemers mee. Van hen zei 6,37 procent te zijn gestopt met roken. Ook zei 5,98 procent minder te zijn gaan roken.
Lees meer bij Euro Weekly News

Verenigde Staten: Massachusetts verbiedt verkoop alle smaaktabak
Massachusetts is de eerste Amerikaanse staat die de verkoop van alle tabaksproducten met lekkere smaakjes verbiedt. Onder het verbod vallen ook mentholsigaretten. Het verbod wordt ingesteld om tabaksproducten minder aantrekkelijk voor jongeren te maken.
Lees meer bij PR Newswire

Mondiaal: BAT stelt winstverwachting voor dit jaar bij
British American Tobacco (BAT) heeft haar winstverwachting voor dit jaar naar beneden bijgesteld. BAT is een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld en wijdt de tegenvallende winst aan de coronacrisis. De crisis had vooral effect op de verkoop in landen als Vietnam, Maleisië en Bangladesh.
Lees meer bij het Reformatorisch Dagblad

Mondiaal: ‘Strijd tegen tabak moet hand-in-hand gaan met strijd tegen Covid-19’
In een opiniestuk schrijft Kelly Henning, hoofd van Bloomberg Philanthropies, dat de strijd tegen tabak samen zou moeten gaan met de strijd tegen Covid-19. Door tabaksgebruik te bestrijden wordt voorkomen dat rokers die het coronavirus oplopen een groter risico lopen op verergerde symptomen.
Lees meer bij CNN

Pakistan: Antirookactivisten pleiten voor accijnsverhoging
Een groep antirookactivisten roept de Pakistaanse overheid op om de accijns op tabaksproducten flink te verhogen. Daarmee zal de overheid extra inkomsten kunnen genereren én het gebruik van tabak ontmoedigen.
Lees meer bij The News

tags:  coronacrisis | #QuitforCovid | smaakstoffen | accijnsverhoging | BAT | beleggingen