line
ondertussen bij de buren-13

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 22 mei 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Vergunning om tabak te importeren ingevoerd in Nieuw-Zeeland / Voormalige Canadese minister Volksgezondheid wordt bestuurslid Juul / Meer tabak gerookt tijdens Franse lockdown / Kinderen lopen groter risico op meeroken tijdens quarantaine / BAT zegt dat het klaar is om coronavaccin op mensen te testen / Rokers lopen groter risico op symptoomverergering Covid-19 / Als Ierse cafés heropenen moeten terrassen rookvrij worden / Minnesota verhoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Nieuw-Zeeland: Vergunning om tabak te importeren ingevoerd
De Nieuw-Zeelandse overheid heeft een nieuwe maatregel ingevoerd om de smokkel van tabaksproducten tegen te gaan. Importeurs moeten voortaan een vergunning hebben om tabak te mogen importeren. Daarmee kan de douane sneller zien of ze te maken heeft met verdachte pakketjes en smokkelwaar onderscheppen.
Lees meer bij NZ Herald

Canada: Voormalige minister Volksgezondheid wordt bestuurslid Juul
Rona Ambrose, de voormalige minister voor Volksgezondheid, wordt lid van de board of directors van e-sigaretfabrikant Juul. Als minister sprak Ambrose zich juist uit tegen e-sigaretgebruik. De aanstelling van Ambrose moet het vertrouwen van aandeelhouders in Juul herstellen. Juul heeft de afgelopen maanden grote tegenslagen te verwerken gekregen doordat er tal van maatregelen zijn ingesteld die het gebruik van e-sigaretten onder jongeren moeten helpen voorkomen.
Lees meer bij CBC

Frankrijk: Meer tabak gerookt tijdens lockdown
Tijdens de strenge Franse lockdown om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zijn rokers meer gaan roken. Uit onderzoek van Santé Publique France blijkt dat 27 procent van de rokers zegt dat ze gemiddeld vijf sigaretten meer per dag hebben gerookt. Bij de rokers wier dagelijkse routine het meest verstoord is door de verplichte lockdown, is de neiging om meer te gaan roken het grootst. Uit hetzelfde onderzoek is overigens gebleken dat 19 procent van de rokers minder is gaan roken.
Lees meer bij RFI

Groot-Brittannië: Kinderen lopen groter risico op meeroken tijdens quarantaine
Tijdens de coronaquarantaine lopen kinderen een groter risico op meeroken. Tijdens de lockdown zitten gezinsleden langere tijd dicht op elkaar binnen, waardoor kinderen van ouders die thuis roken blootstaan aan de giftige rook.
Lees meer bij Nursery World

Verenigde Staten: BAT zegt dat het klaar is om coronavaccin op mensen te testen
British American Tobacco (BAT) probeert zijn imago te verbeteren door naar een vaccin voor het coronavirus te zoeken. De tabaksgigant liet weten daar tabaksplanten bij te kunnen inzetten. Inmiddels stelt BAT dat het een vaccin heeft ontwikkeld dat, zodra de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) het goedkeurt, op mensen getest kan worden.
Lees meer bij Reuters

Mondiaal: Rokers lopen groter risico op symptoomverergering Covid-19
Uit een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Nicotine & Tobacco Research, blijkt dat rokers die corona hebben een groter risico lopen op symptoomverergering. Het onderzoek is een meta-analyse van de gegevens van 11.590 Covid-19-patiënten. Daaruit is gebleken dat 29,8 procent van de patiënten die roken een groter risico loopt op verergerde symptomen, tegenover 17,6 procent van de patiënten die niet roken.
Lees meer bij Medical Xpress

Ierland: Als cafés heropenen moeten terrassen rookvrij worden
Rookvrije terrassen en buitenruimtes die bij cafés horen zouden rookvrij moeten worden als onderdeel van het heropenen van het land na de corona lockdown. Dat stelt het Royal College of Physicians of Ireland (RCPI). Door deze maatregel in te voeren wordt de gezondheid van mensen die cafés bezoeken extra beschermd.
Lees meer bij The Irish Times

Verenigde Staten: Minnesota verhoogt tabaksleeftijd naar 21 jaar
De staat Minnesota heeft de tabaksleeftijd verhoogd naar 21 jaar. Dat betekent dat verkopers van tabak geen tabaksproducten meer mogen verkopen aan mensen onder de 21. De staat hoopt roken daarmee verder te ontmoedigen.
Lees meer bij CBS Local 

tags:  coronacrisis | #QuitforCovid | Covid-19 | Juul | tabaksleeftijd | meeroken | BAT