line
ondertussen bij de buren-7

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 april 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: BAT werkt mee aan strafrechtelijk onderzoek in de VS / Helft van Amerikaanse volwassen rokers begon tussen 6e en 12e jaar / Indiase overheid verbiedt verkoop sigaretten tijdens lockdown / Het roken van wiet kan coronacomplicaties verergeren / Tabakslobbygroep probeert via rechter Zuid-Afrikaans verbod op tabak op te heffen / Zimbabwaanse tabaksboeren verder in de problemen door coronavirus.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: BAT werkt mee aan strafrechtelijk onderzoek
British American Tobacco heeft toegegeven dat het meewerkt aan een strafrechtelijk onderzoek dat wordt uitgevoerd door de U.S. Department of Justice (DoJ) en het Office of Foreign Assets Control (OFAC), een financieel inlichtingen- en handhavingsbureau dat valt onder het Amerikaanse departement van Financiën. Wat de DoJ en OFAC precies onderzoeken bij BAT is niet duidelijk.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: Helft van volwassen rokers begon tussen 6e en 12e jaar
Van de Amerikaanse volwassenen die dagelijks roken is 50 procent begonnen toen zij tussen de 6 en 12 jaar oud waren. Nog eens 48 procent begon voor het eerst te roken toen ze 13 of 14 waren. Dat blijkt uit een rapport dat is gepubliceerd in The Journal of the American Heart Association. Aan het onderzoek werkten bijna 6.700 mensen mee.
Lees meer in The Washington Post

India: Overheid verbiedt verkoop sigaretten tijdens lockdown
De Indiase overheid heeft een aantal maatregelen afgekondigd die gelden tijdens de lockdown. In heel India mag nu geen alcohol en tabak meer verkocht worden. De lockdown ten gevolge van het coronavirus in India is verlengd tot 3 mei.
Lees meer bij India Today

Mondiaal: Het roken van wiet kan coronacomplicaties verergeren
Het roken van wiet is slecht voor de longen. Omdat het coronavirus zich meestal in de longen nestelt en daar complicaties veroorzaakt, kan het roken van wiet ervoor zorgen dat die complicaties ernstiger worden.
Lees meer bij Metro

Zuid-Afrika: Tabakslobbygroep probeert via rechter verbod op tabak op te heffen
De Fair Trade Independent Tobacco Association, een Zuid-Afrikaanse tabakslobbygroep, is naar de rechter gestapt om het verbod dat de overheid heeft ingesteld op de verkoop van tabak op te laten heffen. Het verbod is ingesteld tijdens de strenge lockdown die Zuid-Afrika heeft ingevoerd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Lees meer bij ENCA

Zimbabwe: Tabaksboeren verder in de problemen door coronavirus
Het verbouwen van tabak is een van de grootste bronnen van inkomsten voor Zimbabwe. Doordat de overheid een lockdown heeft afgekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, komen de boeren in de problemen. Ze moeten binnen blijven. Normaal gesproken begint in april de oogst van tabaksbladeren.
Lees meer bij Rappler

tags:  verkoopverbod | corona | cannabis | tabaksteelt | jeugdrokers | BAT | tabakslobby