line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 14 februari 2020

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Britse gezondheidsexperts willen dat overheid actie onderneemt tegen mentholtrucs / Totaalverbod op tabaksreclame per 2021 in België / Braziliaanse rechtbank geeft tabaksproducenten 30 dagen voor verdediging / BAT verkent cannabistoevoegingen / JTI waarschuwt voor tegenvallende winst door e-sigaretregelgeving / Accijnsverhoging op e-sigaretten kan roken bevorderen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: Gezondheidsexperts willen dat overheid actie onderneemt tegen mentholtrucs
Op 20 mei gaat een verbod op mentholsigaretten gelden. De tabaksindustrie probeert dat verbod te omzeilen door allerhande trucs te verzinnen. Zo worden er nu mentholcigarillo’s op de markt gebracht die op sigaretten lijken, maar niet onder het verbod vallen. Ook zijn er kaartjes te koop die in een pakje sigaretten gedaan kunnen worden om ze een mentholsmaak te geven. Gezondheidsexperts roepen de Britse overheid op om actie te ondernemen en bijvoorbeeld de accijns op cigarillo’s te verhogen.
Lees meer bij The Sun

België: Totaalverbod op tabaksreclame per 2021
Op 1 januari 2021 zal een algeheel verbod op tabaksreclame gaan gelden in België. Het verbod gaat ook op voor elektronische sigaretten. Krantenwinkels mochten eerst nog wel reclame voor tabaksproducten maken op hun gevel en in de winkel, maar die reclame wordt dan ook verboden.
Lees meer bij VRT

Brazilië: Rechtbank geeft tabaksproducenten 30 dagen voor verdediging
De rechtbank heeft tabaksproducten 30 dagen gegeven om zich te verdedigen tegen een overheidsclaim. De Braziliaanse regering wil namelijk door de fabrikanten gecompenseerd worden voor de gezondheidskosten die ze heeft moeten maken ten gevolge van tabaksgebruik.
Lees meer bij Reuters

Verenigde Staten: BAT verkent cannabistoevoegingen
British American Tobacco (BAT) wil verkennen of ze cannabis- en cbd-toevoegingen (cbd is een bestanddeel van cannabis) in haar producten zal gaan doen. Rokers blijken traditionele sigaretten minder interessant te vinden. Met cannabis-toevoegingen hoopt BAT de rokers aan zich te blijven binden.
Lees meer bij ITV

Mondiaal: JTI waarschuwt voor tegenvallende winst door e-sigaretregelgeving
Japan Tobacco International (JTI) heeft bekendgemaakt dat de winst tegen zal gaan vallen doordat er steeds meer regelgeving wordt ingevoerd om de e-sigaret aan banden te leggen. Nadat JTI het nieuws bekendmaakte zakten hun aandelen 9,5 procent.
Lees meer bij City AM

Verenigde Staten: Accijnsverhoging op e-sigaretten kan roken bevorderen
Uit nieuw onderzoek naar prijselasticiteit, gefinancierd door de National Health Institutes, blijkt dat als de prijs van e-sigaretten omhooggaat, mensen er mogelijk voor kiezen om dan maar over te stappen op een andere gewoonte die slecht voor hen is zoals het roken van gewone tabak. De onderzoekers hebben gekeken naar de gevolgen van prijsverhogingen in de verkoop van 35.000 winkeliers. Als de prijs van e-sigaretten 10 procent stijgt, neemt de verkoop van e-sigaretten met 26 procent af, maar de verkoop van gewone sigaretten neemt dan 11 procent toe.
Lees meer bij Forbes

tags:  cannabis | ziektekosten | gezondheidsschade | tabaksreclame | JTI | menthol | accijnsverhoging | BAT