line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 20 december 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: In een wereld zonder tabak leven Belgen langer / Britse reclamewaakhond verbiedt e-sigaretreclame op Instagram / Amerikaans Congres wil tabaksleeftijd ophogen naar 21 jaar / Plain packaging ingevoerd in Thailand / Resultaten Belgisch BAT-onderzoek komt de fabrikant goed uit / Oostenrijkse balletopleiding moedigde balletdansers aan te roken.

Door de webredactie

België: In een wereld zonder tabak leven Belgen langer
Uit onderzoek van het Belgische gezondheidsinstituut Sciensano blijkt dat als Belgen in een wereld zonder tabak zouden leven, de levensverwachting van iedereen twee jaar zou stijgen. Sciensano pleit voor een wereldwijd antitabaksplan zodat er drastischer maatregelen ingevoerd kunnen worden om roken tegen te gaan.
Lees meer bij HLN

Groot-Brittannië: Reclamewaakhond verbiedt e-sigaretreclame op Instagram
De Britse reclamewaakhond ASA heeft e-sigaretreclames op Instagram van vier e-sigaretfabrikanten, waaronder British American Tobacco, verboden. In de reclames houden influencers en bekende sterren e-sigaretten vast. Volgens ASA gaat dat tegen de reclameregels in. Gezondheidsexperts zijn blij met de uitspraak van de ASA omdat sociale media door vooral jonge mensen worden gebruikt. Ze roepen Instagram, Facebook en Twitter op om zelf met strengere regels te komen rond de promotie van schadelijke producten als de e-sigaret.
Lees meer bij de BBC

In de Verenigde Staten is bekend geworden dat Instagram en Facebook een verbod op het promoten van nicotineproducten door influencers hebben ingevoerd.
Lees meer bij CNBC

Verenigde Staten: Congres wil tabaksleeftijd ophogen naar 21 jaar
Het Amerikaanse Congres denkt erover om de tabaksleeftijd voor zowel e-sigaretten als gewone sigaretten op te hogen naar 21 jaar. Daarmee hoopt het de vlucht die (vooral) de e-sigaret onder jongeren heeft genomen tegen te gaan. Volgens gezondheidsexperts is het ophogen van de leeftijd niet genoeg.
Lees meer bij The Washington Post

Ook blijkt dat Philip Morris en Juul achter de ophoging van de tabaksleeftijd staan. Meer in The Guardian

Thailand: Plain packaging ingevoerd
De Thaise regering heeft als eerste Aziatische land plain packaging ingevoerd. Voortaan hebben tabaksverpakkingen een gestandaardiseerde kleur en mogen er geen merkuitingen en logo’s meer op staan. Wel moeten er grote afschrikwekkende plaatjes en gezondheidswaarschuwingen op gedrukt worden.
Lees meer in The Bangkok Post

België: Resultaten BAT-onderzoek komt de fabrikant goed uit
Uit een enquête die is gehouden in opdracht van British American Tobacco (BAT) blijkt dat 38 procent van de Belgen dampen als een goede mogelijkheid ziet om te stoppen met roken. Ook zegt 32 procent van de ondervraagden dat ze denken dat dampen minder schadelijk is dan roken. BAT probeert meer aandacht voor haar e-sigaretten te krijgen. Het onderzoek komt haar daarbij goed uit.
Lees meer in The Brussels Times

Oostenrijk: Balletopleiding moedigde balletdansers aan te roken
De balletopleiding in Wenen heeft haar leerlingen aangemoedigd om te roken zodat ze dun zouden blijven. Dat blijkt uit onderzoek van een speciale commissie die was ingesteld nadat er klachten over ‘mishandeling’ bij de opleiding naar buiten waren gekomen.
Lees meer in The Guardian

tags:  tabaksleeftijd | rookvrije generatie | plain packaging | e-sigaret | reclameverbod