line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 december 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: International Labour Organization stopt met tabakssamenwerking / Tabakslobby verzwakte antirookregels Zweden / Amerikaanse kinderen hebben nicotinevergiftiging door e-sigaretgebruik / Philip Morris moet miljoenenboete betalen wegens Thaise belastingontduiking / ‘Houdt Chinese jongeren bij tabak weg’ / BAT breidt advertentiecampagne op Amerikaanse Formule 1-wagens uit.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media. 

Door de webredactie 

Mondiaal: International Labour Organization stopt met tabakssamenwerking
Na jarenlang gesteggel over het wel of niet met de tabaksindustrie samenwerken heeft de International Labour Organization (ILO) de knoop doorgehakt en bekendgemaakt alle samenwerking te zullen stoppen. De ILO wil niet meer met tabak in zee omdat de industrie onder meer gebruikmaakt van kinderarbeid en tabaksboeren arm houdt.
Lees meer bij BMJ

Zweden: Tabakslobby verzwakte antirookregels
Uit een nieuw rapport van de Zweedse Federal Commission for the Prevention of Tobacco Use blijkt dat de tabakslobby in staat is geweest om flinke invloed op het overheidsbeleid uit te oefenen waardoor antirookmaatregelen zijn afgezwakt.
Lees meer bij EU Reporter

Verenigde Staten: Kinderen hebben nicotinevergiftiging door e-sigaretgebruik
Het wordt ‘nic-sick’ genoemd en er zijn steeds meer tieners die eraan leiden. Doordat het aantal jongeren dat experimenteert met nicotineproducten als e-sigaretten toeneemt, neemt ook het aantal toe dat een nicotinevergiftiging oploopt doordat ze een te hoge dosering binnenkrijgen. Alleen al in één ziekenhuis in Boston zijn 181 gevallen van tieners met ‘nic-sick’-verschijnselen geregistreerd.
Lees meer bij The Guardian

Thailand: Philip Morris moet miljoenenboete betalen wegens belastingontduiking
Philip Morris heeft een boete opgelegd gekregen van 1,2 miljard baht, omgerekend 35,8 miljoen euro, wegens belastingontduiking. Door een lagere waarde te declareren voor de sigaretten die Philip Morris uit de Filipijnen importeerde, liep de Thaise overheid belastinginkomsten mis. Philip Morris zegt in beroep te gaan.
Lees meer bij The Mail on Sunday

China: ‘Houdt jongeren bij tabak weg’
Gezondheidsexperts hebben de Chinese overheid opgeroepen om jongeren bij sigaretten en e-sigaretten weg te houden. De meeste Chinezen beginnen voor hun twintigste met roken en raken dan verslaafd. Door het hen moeilijk te maken aan tabak te komen, zal dat een enorme winst voor de volksgezondheid opleveren.
Lees meer bij Xinhua Net

Verenigde Staten: BAT breidt advertentiecampagne op Formule 1-wagens uit
British American Tobacco (BAT) gaat vanaf 2020 meer reclame maken op Formule 1-wagens van McLaren. BAT heeft al een sponsorovereenkomst, maar gaat die uitbreiden zodat er meer ruimte op de auto’s komt waarop advertenties voor nieuwe ‘minder schadelijke’ producten van BAT kunnen komen te staan.
Lees meer bij Bloomberg

tags:  nic-sick | belastingontduiking | Formule 1 | PMI | BAT | tabakslobby