line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 06 september 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: ‘Plaats een gezondheidswaarschuwing op elke sigaret in Schotland’ / Amerikaanse drogisterij Walgreens verhoogt zelf tabaksleeftijd naar 21 jaar / Ieder jaar worden er 1 miljard sigaretten minder gerookt in Groot-Brittannië / Accijnsverhoging zorgt voor recordprijs van 35 dollar per pakje in Australië / Groeiende groep Amerikaanse jongeren krijgt e-sigaretdamp van anderen binnen.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: ‘Plaats een gezondheidswaarschuwing op elke sigaret’
De Schotse overheid wil in 2034 een rookvrije generatie bewerkstelligen. Een nieuw plan is om op elke sigaret een gezondheidswaarschuwing te plaatsen in plaats van alleen op de sigarettenpakjes. Er zou bijvoorbeeld ‘smoking kills’ op kunnen komen te staan. Uit onderzoek van de Sterling University blijkt dat die onorthodoxe aanpak mensen ontmoedigt om te roken.
Lees meer bij The Times

Verenigde Staten: Drogisterij Walgreens verhoogt zelf tabaksleeftijd naar 21 jaar
Walgreens, een van de grootste drogisterijketens van Amerika en ook een van de grootste verkopers van tabak, heeft bekendgemaakt dat ze alleen nog tabak zal verkopen aan mensen van 21 jaar en ouder. Met de maatregel wil de keten bijdragen aan het terugbrengen van het aantal rokers.
Lees meer bij ABC

Groot-Brittannië: Ieder jaar worden er 1 miljard sigaretten minder gerookt
Uit onderzoek van Cancer Research UK blijkt dat er tussen 2011 en 2018 iedere maand 118 miljoen sigaretten minder zijn gerookt in Engeland dan de maand ervoor. Op jaarbasis is dat een afname van ruim een miljard.
Lees meer bij de BBC

Australië: Accijnsverhoging zorgt voor recordprijs van 35 dollar per pakje
De Australische overheid heeft een nieuwe accijnsverhoging van 12,5% ingevoerd, waardoor een pakje sigaretten nu 35 Australische dollar (omgerekend 21,50 euro) kost. Shag heeft eenzelfde accijnsverhoging gekregen. Australië heeft nu de duurste sigaretten op aarde.
Meer bij Daily Mail

Verenigde Staten: Groeiende groep jongeren krijgt e-sigaretdamp van anderen binnen
Uit een nationaal onderzoek van het Dana-Farber Cancer Institute in Boston blijkt dat een derde van de schoolgaande jongeren tweedehands e-sigaretdamp binnenkrijgt en dus ‘meedampt’ doordat er in hun omgeving een e-sigaret gebruikt wordt. Dat is een toename van 30% in drie jaar tijd. Het artikel is gepubliceerd in Jama Open Network.
Lees meer bij Science Daily

tags:  tabaksleeftijd | meeroken | accijnsverhoging | e-sigaret | buitenland