line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 augustus 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Leeftijd voor tabak gaat van 16 naar 18 jaar in België / Minnesota heeft nog altijd $297 miljoen aan tabaksinvesteringen / Overheid Zwitserland dumpt Philip Morris na ophef / Aantal verkochte sigaretten Ierland met een kwart afgenomen / Indonesische overheid wil strengere regels voor e-sigaretten.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: Leeftijd voor tabak gaat van 16 naar 18 jaar
Tabaksverkopers mogen in België voortaan alleen nog maar tabak verkopen aan jongeren van 18 jaar en ouder. Die grens lag eerst bij 16 jaar. Met de maatregel wil de overheid het roken onder jongeren verder ontmoedigen.
Lees meer bij De Tijd

Verenigde Staten: Minnesota heeft nog altijd $297 miljoen aan tabaksinvesteringen
De Amerikaanse staat Minnesota besloot twintig jaar geleden te stoppen met tabaksinvesteringen. Maar nu blijkt de staat nog altijd 297 miljoen dollar (omgerekend 265 miljoen euro) aan tabaksaandelen te hebben. In de praktijk is het moeilijk gebleken om dat geld uit tabak weg te halen. Advocaat-generaal Keith Ellison heeft gezegd er vragen over te gaan stellen.
Lees meer bij Star Tribune

Zwitserland: Overheid dumpt Philip Morris na ophef
Nadat er ophef was ontstaan over een sponsoring van 1,8 miljoen dollar van Philip Morris aan de Zwitserse overheid voor het paviljoen voor de Wereldexpo 2020 in Dubai, heeft de minister van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt van die subsidie af te zien.
Lees meer bij Reuters
Uit ander nieuws blijkt dat Zwitserland zich na dit voorval wil verdiepen in strengere regels voor sponsoring. Lees meer bij Swissinfo

Ierland: Aantal verkochte sigaretten met een kwart afgenomen
De afgelopen vijf jaar is het aantal verkochte sigaretten in Ierland met een kwart afgenomen. Uit een nieuw rapport van Euromonitor International blijkt dat die afname de komende jaren door zal zetten. In 2013 werden er per hoofd van de bevolking nog 736 sigaretten gerookt. In 2018 waren dat 559 sigaretten. Ierland heeft de afgelopen jaren strenge antirookmaatregelen ingevoerd.
Lees meer bij The Irish Examiner

Indonesië: Overheid wil strengere regels voor e-sigaretten
Indonesië is een van de landen met het meeste aantal rokers ter wereld, zo’n 75 miljoen van de 189 miljoen inwoners rookt. De overheid heeft nieuwe antirookmaatregelen aangekondigd. Opvallend is dat die maatregelen zich toespitsen op e-sigaretten en niet op de gewone sigaret.
Lees meer bij The Economist

tags:  e-sigarettenverbod | tabaksleeftijd | sponsoren | tabaksinvestering | PMI