line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 05 juli 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Belgisch onderzoek naar sponsordeal BAT met Politico / San Francisco wordt eerste stad die e-sigaretten verbiedt / Indiase overheid vraagt staten niet met Philip Morris-fonds samen te werken / Rookverbod in scholen en overheidsgebouwen Japan / Verbod op roken in ‘openbare’ buitenlucht in Zweden.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

België: Onderzoek naar sponsordeal BAT met Politico
De Belgische autoriteiten gaan onderzoeken of de sponsordeal van British American Tobacco (BAT) met nieuwswebsite Politico een overtreding van het reclameverbod op tabak is. De populaire nieuwsbrief van Politico bevatte meerdere boodschappen van sponsor BAT. Ook wordt er gekeken of een evenement in het Europees Parlement dat door Japan Tobacco International gesponsord werd, een overtreding van dat verbod is geweest.
Lees meer bij de EU Observer

Verenigde Staten: San Francisco wordt eerste stad die e-sigaretten verbiedt
San Francisco is de eerste Amerikaanse stad waar een verbod op de e-sigaret wordt ingevoerd. Winkels mogen het niet meer verkopen en online verkopers mogen het niet meer op adressen in de stad laten bezorgen. San Francisco is de thuisbasis van Juul, de populairste e-sigaret van de Verenigde Staten.
Lees meer bij de BBC

India: Overheid vraagt staten niet met Philip Morris-fonds samen te werken
De Indiase overheid heeft de verschillende staten opgeroepen geen banden aan te gaan met de Foundation for a Smoke-free World. Deze stichting wordt volledig door Philip Morris gesponsord. Om de volksgezondheid te beschermen moet er niet met deze stichting worden samengewerkt, stelt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.
Lees meer bij de Business Standard

Japan: Rookverbod in scholen en overheidsgebouwen
De Japanse overheid heeft een verbod ingesteld op roken in scholen, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Hiermee wil het de volksgezondheid verder beschermen. Later dit jaar zou er ook een rookverbod in de horeca kunnen gaan gelden.
Lees meer bij The Japan Times

Zweden: Verbod op roken in ‘openbare’ buitenlucht
De Zweedse overheid wil dat er niet meer gerookt wordt op openbare buitenplaatsen als speeltuinen en treinperrons. Ook mag er niet meer op terrassen gerookt worden.
Lees meer bij Daily Mail

tags:  e-sigarettenverbod | PMI | BAT | reclameverbod | rookverbod