line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 28 juni 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: FCTC-verdrag wereldwijd nog te traag geïmplementeerd / Illegale markt voor tabak kleiner geworden in Groot-Brittannië / Schooldistrict Nebraska doet nicotinetest bij leerlingen / Ferrari en Ducati overwegen tabaksreclame te verwijderen / Minder leeftijdscontrole in Amerikaanse winkels met meer tabaksreclame.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Mondiaal: FCTC-verdrag nog te traag geïmplementeerd
Uit onderzoek blijkt dat de invoering van het FCTC-verdrag tot nu toe weinig resultaat heeft gehad in het terugdringen van de rookepidemie. De mogelijke reden daarvoor is dat vooral landen met lage- en middeninkomens traag zijn met het implementeren van de antirookmaatregelen in het verdrag.
Lees meer in BMJ

Groot-Brittannië: Illegale markt voor tabak kleiner geworden
Uit schattingen van de Britse douane blijkt dat de illegale markt voor tabaksproducten flink is gekrompen. In 2016/2017 was dat nog 15 procent, maar een jaar later was dat teruggelopen tot 9 procent. Dat betekent ook dat de gemiste accijnsinkomsten voor de schatkist lager uitvallen, van omgerekend 2,67 naar 2,01 miljard euro.
Lees meer bij Convenience Store

Verenigde Staten: Schooldistrict Nebraska doet nicotinetest bij leerlingen
Een schooldistrict in de staat Nebraska gaat testen uitvoeren om te zien of leerlingen in de leeftijd van 12 tot 18 jaar een nicotineproduct hebben gebruikt. Alleen als ze dat niet hebben gedaan, kunnen ze deelnemen aan buitenschoolse activiteiten.
Lees meer bij The Independent

Mondiaal: Ferrari en Ducati overwegen tabaksreclame te verwijderen
Ferrari Formule 1 en Ducati MotoGP overwegen om de reclameslogan Mission Winnow van Philip Morris te verwijderen. Dit omdat er controverse ontstaan is toen bekend werd wie er achter Mission Winnow zat. In meerdere landen wordt onderzocht of het verbod op tabaksreclame ermee wordt overtreden. In Australië reden raceauto’s daarom al zonder de slogan.
Lees meer bij Motorsport

Verenigde Staten: Minder leeftijdscontrole in winkels met meer tabaksreclame
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat er in winkels waarin relatief veel tabaksreclame hangt, minder wordt gecontroleerd of iemand oud genoeg is om tabak aan te verkopen. Het onderzoek is gepubliceerd in het American Journal of Health Promotion.
Lees meer bij Scienmag