line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 24 mei 2019

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: British American Tobacco sponsorde Britse denktank die vond dat NHS moest verdwijnen / Gezondheidsorganisaties winnen zaak tegen FDA over e-sigaretten / 27 procent van alle kankers in Brazilië veroorzaakt door ongezond leven / Meer dan de helft van Juul-volgers op Twitter is minderjarig / Accijnsheffing ook op e-sigaretten in Saoedi-Arabië.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Groot-Brittannië: British American Tobacco sponsorde denktank die vond dat NHS moest verdwijnen
British American Tobacco (BAT) is een van de sponsoren van het Insitute of Economic Affairs (IEA), een denktank die zich bezighoudt met het vrijemarktdenken. Het IEA houdt doorgaans geheim van wie ze geld krijgt. Dat BAT geld aan de denktank heeft gegeven, blijkt uit uitgelekte documenten. IEA heeft gepleit voor de afschaf van de NHS, de Britse National Health Service en ook tegen allerlei antirookmaatregelen.
Lees meer in The Independent
Uit ander nieuws blijkt dat meer dan 25 conservatieve parlementariërs connecties hebben met het Institute of Economic Affairs.
Lees meer bij Medical News

Verenigde Staten: Gezondheidsorganisaties winnen zaak tegen FDA over e-sigaretten
De Food and Drug Administration (FDA) heeft haar taak verzaakt door het testen van honderden merken e-sigaretten uit te stellen. Dat heeft de Amerikaanse federale rechtbank besloten nadat gezondheidsorganisaties een zaak hadden aangespannen. De FDA moet nu alsnog vaart maken met de beoordeling van de merken.
Lees meer bij ABN News

Brazilië: 27 procent van alle kankers veroorzaakt door ongezond leven
Uit onderzoek van de afdeling preventieve geneeskunde van de universiteit van São Paulo, dat is gepubliceerd in Cancer Epidemiology, blijkt dat 67.000 gevallen van kanker en 40.000 doden door kanker te wijten zijn aan roken. Een ongezonde levensstijl is in totaal verantwoordelijk voor 27 procent van alle kankers. Roken is daarbij de grootste boosdoener, gevolgd door obesitas en alcoholconsumptie.
Lees meer bij Bariatric News

Verenigde Staten: Meer dan de helft van Juul-volgers op Twitter is minderjarig
Meer dan de helft van de volgers van het e-sigaretmerk Juul op Twitter is niet oud genoeg om e-sigaretten te mogen aanschaffen. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in JAMA Pediatrics. Juul heeft in een reactie gezegd dat ze haar twijfels heeft bij de onderzoeksmethode.
Lees meer bij Reuters

Saoedi-Arabië: Accijnsheffing ook op e-sigaretten
De accijns op tabaksproducten in Saoedi-Arabië wordt uitgebreid naar e-sigaretten. Dat heeft het departement dat is belast met belastingheffingen bekendgemaakt. Er komt net zoveel accijns op e-sigaretten als op gewone tabaksproducten.
Lees meer bij Bloomberg

tags:  Juul | FDA | jeugdrokers | tabaksdoden | accijns, tabak | BAT | e-sigaret