line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 09 november 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: Canada overweegt gezondheidswaarschuwing op iedere sigaret / Juul sluit grote deal met Britse supermarktketen Sainsbury’s / ‘FDA trapt in val industrie’ / Druk op ILO om banden met tabaksindustrie te breken neemt toe / Imperial doet mega-investering in Blu / Singapore wil plain packaging invoeren.

De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Canada: overheid overweegt gezondheidswaarschuwing op iedere sigaret
De Canadese overheid overweegt om verplicht te stellen dat tabaksfabrikanten niet alleen op tabaksverpakkingen een gezondheidswaarschuwing plaatsen, maar ook op elke sigaret. Canada is het eerste land waar deze maatregel mogelijk wordt ingevoerd. Er is vooralsnog weinig onderzoek naar de effectiviteit van deze maatregel gedaan, al laten de eerste resultaten wel zien dat hierdoor minder mensen gaan roken.
Lees meer bij CTV News

Ander Canadees nieuws: er is bekend gemaakt dat meer volwassen van 25 jaar en ouder in Canada zijn gaan roken. In 2017 was dat 16%, een toename van 3%. Ook is er eenzelfde toename geconstateerd onder het gebruik van cannabis, dat ging van 10 naar 13%.
Lees meer bij The Huffington Post

Groot-Brittannië: Juul sluit grote deal met supermarktketen Sainsbury’s
Winkelketen Sainsbury’s heeft een deal gesloten met e-sigarettenfabrikant Juul over de verkoop van Juuls. Daarmee heeft de e-sigarettenfabrikant de eerste grote distributiedeal op Britse bodem binnen: vanaf 4 november zullen alle 1400 Sainsbury winkels het product verkopen. Het merk Juul is mateloos populair in de Verenigde Staten. De fabrikant hoopt ook voet aan de grond te krijgen buiten de VS.
Lees meer bij The Telegraph

Uit ander nieuws over Juul blijkt dat jongeren van 15-17 in de Verenigde Staten 16 keer zo vaak deze e-sigaret gebruiken dan volwassenen in de leeftijdscategorie 25-34. Het onderzoek is gepubliceerd in Tobacco Control en suggereert dat Juul vooral een merk is dat jongeren aantrekt. Dit gaat tegen de bewering van de fabrikant in, die zegt dat ze zich richt op volwassenen die willen stoppen met roken.
Lees meer bij Yahoo Finance

Verenigde Staten: ‘FDA trapt in val industrie’
Professor Stanton Glantz van de University of California schrijft dat de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) in de fout gaat door de tabaksindustrie de ruimte te geven om zelf de eerste stappen te zetten om e-sigaretgebruik onder jongeren tegen te gaan en hun plannen ‘attent’ te noemen. In het verleden is al ruimschoots geconcludeerd dat de plannen van de tabaksindustrie nooit enige impact hebben gehad op het terugdringen van nicotinegebruik onder jongeren.
Lees het artikel op de website van het Center for Tobacco Control Research and Education

Zwitserland: druk op ILO om banden met tabaksindustrie te breken neemt toe
Meer dan 100 gezondheidsorganisaties hebben de International Labour Organization (ILO) wederom opgeroepen om haar samenwerking met de tabaksindustrie te verbreken. Eerder besloot het ILO dat te doen, maar draaide die beslissing vervolgens weer terug. Nu hopen de gezondheidsorganisaties alsnog voor elkaar te krijgen dat de samenwerking wordt beëindigd.
Lees meer bij Premium Times

Groot-Brittannië: Imperial doet mega-investering in Blu
Imperial Brands, het voormalige Imperial Tobacco, heeft bekend gemaakt 100 miljoen dollar te investeren in het e-sigaretmerk Blu. Dat is een verdubbeling van de investering die Imperial eerder deed. De tabaksfabrikant hoopt extra marketing te kunnen inzetten om rokers over te laten schakelen op e-sigaretten.
Lees meer bij The Times

Singapore: Overheid wil plain packaging invoeren
Het Ministerie van Volksgezondheid van Singapore wil dat tabak voortaan in gestandaardiseerde tabaksverpakkingen zonder merkuitingen worden verpakt, waardoor het minder aantrekkelijk zal worden voor jongeren. Ook moeten er gezondheidswaarschuwingen op de pakjes komen te staan die tenminste 75% van het oppervlak in beslag nemen.
Lees meer bij Channel News Asia

tags:  buitenland