line

Ondertussen in het buitenland

vrijdag 02 maart 2018

Iedere week brengt TabakNee een overzicht van opvallende nieuwsartikelen in de buitenlandse pers over tabak-gerelateerde onderwerpen. Met deze week: American Cancer Society beweert dat e-sigaretten minder gevaarlijk zijn / Philip Morris heeft in Litouwen reclameregels overtreden met IQOS / Lager opgeleiden hogere kans op agressieve longkankers / Imperial Tobacco boos omdat Canadese overheid niet wil luisteren / 1,8 miljoen euro aan boetes voor overtreding rookverbod Rusland / Kenyaanse overheid wil dat overtreders van rookverbod worden opgepakt.
De inhoud van de artikelen is voor rekening van de betreffende media.

Door de webredactie

Verenigde Staten: American Cancer Society beweert dat e-sigaretten minder gevaarlijk zijn
The American Cancer Society (ACS) heeft bekend gemaakt dat volwassen rokers die willen stoppen met roken, daarvoor de e-sigaret als hulpmiddel kunnen gebruiken omdat die minder schadelijk is. Zij heeft wel gezegd dat dit alleen geldt als rokers volledig stoppen met tabak en overstappen op dampen. De organisatie zegt wel dat het uiteraard altijd beter is om helemaal te stoppen.
Lees meer bij The San Diego Union Tribune.

Ander nieuws meldt juist dat de ‘coils’ (branders in e-sigaretten) giftige stoffen af kunnen geven, wat weer bijdraagt aan de schadelijkheid van het gebruik van de e-sigaret voor de gezondheid. Lees meer bij Medical News Today. https://www.medicalnewstoday.com/articles/321006.php

Ook blijkt uit Amerikaans onderzoek dat in staten waar strenge anti-rookmaatregelen gelden er niet alleen minder rokers zijn maar ook minder e-sigaretgebruikers.
Lees meer bij Eurekalert.

In Canada is onderzoek gedaan naar e-sigaretreclame. Daaruit bleek dat een meerderheid ervan overtuigd is dat de merknamen van e-sigaretten gericht zijn op jongeren.
Lees meer bij Global News.

Litouwen: Philip Morris heeft reclameregels overtreden met IQOS
De handhaver van het reclameverbod op tabaksproducten in Litouwen stelt dat Philip Morris de regels heeft overtreden door reclame te maken voor de IQOS. Philip Morris vindt dat de IQOS een elektronische sigaret is, maar volgens de Litouwse handhaver bevat het apparaatje tabak en valt het daarmee onder het reclameverbod op tabaksproducten.
Lees meer bij Reuters.

Verenigde Staten: Lager opgeleiden hogere kans op agressieve longkankers
Uit een nieuw onderzoek dat is gepubliceerd in de American Journal of Roentgenology blijkt dat mensen die lager op de sociale ladder staan, een grotere kans hebben om agressieve longkankers te krijgen. Het percentage rokers in deze groep is groter dan onder de hoger opgeleiden. Ook hebben zij vaker werk waarbij ze blootstaan aan stoffen die agressieve vormen van kanker veroorzaken.
Lees meer bij Health Imaging.

Canada: Imperial Tobacco boos omdat overheid niet wil luisteren
Tabaksfabrikant Imperical is boos omdat een commissie die bezig is met het invoeren van plain packaging niet naar de argumenten van de fabrikant tegen deze maatregel wilde luisteren. De commissie zei er simpelweg geen tijd voor te hebben gehad. Maar belangrijker: overleg met de tabaksindustrie is in strijd met het internationale rookverdrag FCTC.
Lees meer bij Global News.

Rusland: 1,8 miljoen euro aan boetes voor overtreding rookverbod
In Rusland is vorig jaar voor 1,8 miljoen euro aan boetes uitgeschreven voor het overtreden van het rookverbod. Roken is in Rusland verboden in publieke ruimtes en overheidsgebouwen. In totaal werden 12.600 mensen beboet.
Lees meer bij Rapsi.

Kenya: Overheid wil dat overtreders van rookverbod worden opgepakt
De Kenyaanse overheid wil harder op gaan treden tegen rokers die het rookverbod negeren. In overdekte markten en op andere publieke plekken in Kenya wordt gewoon doorgerookt, terwijl dit verboden is. Omdat de overheid wil voorkomen dat de jeugd met roken begint, vindt ze het heel belangrijk dat het rookverbod wordt geëerbiedigd. Men overweegt zelfs om een voorbeeld te stellen door rokers die in overtreding zijn te arresteren.
Lees meer bij The Star.

tags:  buitenland