line

Albert Heijn doet proef met displayban

woensdag 23 september 2015

Albert Heijn gaat in 15 winkels een proef doen met het afschermen van tabak. AH zegt daarmee een bijdrage te willen leveren aan ‘de groeiende maatschappelijke wens op een andere manier met de verkoop van tabak om te gaan’. De resultaten van de proef zullen worden gedeeld met het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
Door de webredactie

Albert Heijn laat in een persbericht weten te reageren op een motie van de Kamerleden Marith Rebel (PvdA) en Carla Dik-Faber (CU) die begin juli door de Tweede Kamer is aangenomen. Daarin vroegen zij de staatssecretaris een convenant te sluiten met de supermarktbranche om te komen tot een displayban, een verbod op het zichtbaar uitstallen van tabaksproducten. De muur van uitgestalde tabaksproducten fungeert feitelijk als een grote reclamewand voor tabak. Een displayban helpt, zo is aangetoond, de aantrekkingskracht van tabak op kinderen verminderen.

Destijds zei staatssecretaris Van Rijn in reactie op de motie dat hij bereid was met de supermarkten over zo’n uitstalverbod te praten. Maar, voegde hij toe: ‘It takes two to tango. Ik kan dus niet toezeggen dat een convenant dit jaar haalbaar is.’

Albert Heijn lijkt nu in ieder geval bereid de afgeschermde verkoop van tabak te willen onderzoeken. Uiteraard is het de vraag of de uitkomsten van deze proef er toe zullen leiden dat uiteindelijk de sigaretten in alle winkels achter deuren of lamellen zullen worden gestopt. Het zou goed zijn de criteria te kennen waaraan AH de proef gaat toetsen.

Ondertussen laat de supermarkt zich van zijn beste kant zien door dit jaar Stoptober te steunen, de landelijke campagne waarin rokers en niet-rokers elkaar helpen om 28 dagen te stoppen met roken. AH legt communicatiemateriaal over de campagne op de servicebalies (waar ook de tabak wordt verkocht) en brengt de campagne bij de 100.000 werknemers onder de aandacht.

Rookpreventie Jeugd

Stichting Rookpreventie Jeugd heeft bij herhaling gepleit voor een uitstalverbod van tabak, om daarmee tabak aan het zicht van jonge kinderen te onttrekken. Eerder dit jaar riepen Wanda de Kanter en Pauline Dekker van Rookpreventie Jeugd in een open brief supermarktketen Jumbo op om sigaretten uit het zicht te halen, nadat deze supermarkt had laten weten proeven te doen met het weghalen van snacks en zoetigheden bij de kassa’s. Jumbo liet toen nog weten niet op het verzoek in te willen gaan. ‘Mochten de wettelijke eisen rondom de verkoop van tabak veranderen, dan zal Jumbo deze vanzelfsprekend volgen.’

Een vrijwillig convenant is politiek gezien voorlopig echter het hoogst haalbare. Een wettelijk uitstalverbod is in de nabije toekomst niet te verwachten. Nederland zou er bepaald niet het eerste land mee zijn. Inmiddels wordt in vijftien landen, waaronder Australië, Canada, Ierland, Engeland en Rusland, de displayban gewoon wettelijk afgedwongen. Nederland kan dat net zo goed doen.

Tabaksomzet supermarkten

Tabak is één van de meest rendabele producten per vierkante meter in de supermarktbranche, zoals blijkt uit dit nieuwsbericht op TabakNee. Nederlandse supermarkten verkochten in 2013 voor 1,4 miljard euro aan tabaksproducten. Daarmee hebben supermarkten de helft van de markt in handen. Als grootste supermarkt van het land heeft Albert Heijn een enorm aandeel in de tabaksverkoop in Nederland. Om die reden nam de campagne Rookalarm juist AH op de korrel in de video ‘Albert Heijn heeft het allemaal’.

tags:  tabaksdisplay | displayban | supermarkt | tabaksontmoediging