line

Standaardverpakkingen leiden niet tot smokkel

dinsdag 02 september 2014

Het veelgehoorde argument van de tabakslobby dat plain packaging (standaardverpakkingen voor sigaretten) tot smokkel leidt, klopt niet. Dat blijkt uit onderzoek in Australië.
Door de webredactie

Eergisteren verscheen een artikel op Redactie.be, over een studie in het medische tijdschrift BMJ Open. De onderzoekers concluderen dat de eind 2012 ingevoerde plain packaging in Australië, er niet toe heeft geleid dat rokers overstappen op goedkope Aziatische of illegale sigaretten.

Het onderzoek gebeurde door een groep wetenschappers van het Centre for Behavioural Research in Cancer in Melbourne. Zij volgden het rookgedrag van tweeduizend tabaksgebruikers in de deelstaat Victoria. Eind 2011, 2012 en 2013 belden ze de deelnemers op om naar hun rookgewoonten te informeren.

"Uit de antwoorden van de respondenten blijkt dat hun rookgewoonten amper zijn veranderd door de nieuwe, strengere regels," aldus het artikel op Redactie.be. "Zowel voor als na de invoering van de neutrale verpakkingen, gaf amper 2% van de rokers aan goedkope Aziatische merken te roken. Ook het percentage rokers dat illegale tabak had gekocht, bleef stabiel op 4 tot 5%."

Geen commerciële schade

Bovendien blijkt dat kleine zaken zoals krantenwinkels of kruideniers geen commerciële schade hebben geleden door de neutrale verpakkingen. Toch was dat één van de argumenten die tabaksproducenten destijds aanhaalden om de wetgeving tegen te houden. De tabaksfirma's zijn niet blij met het onderzoek, aldus het artikel.

Op deze site werd eerder over Australië bericht. Australië is een van de meest vooruitstrevende landen in het nemen van maatregelen tegen tabaksgebruik en met succes: het aantal rokers daalt.