line

Australië: gidsland tegen tabak

vrijdag 25 juli 2014

Australië is een van de meest vooruitstrevende landen in het nemen van maatregelen tegen tabaksgebruik. Het aantal rokers is wederom gedaald, zo blijkt uit nieuwe cijfers.
Door de webredactie

"Sinds 1991 is het aantal rokers gehalveerd," zegt Geoff Neideck. Hij is woordvoerder van het Australische instituut Authoritative Information and Statistics to promote better health and wellbeing (AIHW) dat is opgezet door de overheid om betrouwbare cijfers te leveren over de gezondheid van de bevolking. Met behulp van een enquête ondervroeg het instituut meer dan 24.000 mensen over drugsgebruik, inclusief tabak. Op 16 juli werden de resultaten gepresenteerd.

Op het terrein van roken is veel winst behaald. Het aantal rokers van 14 jaar en ouder is in drie jaar tijd gedaald van 15,1 procent naar 12,8 procent. Ter vergelijking, in Nederland is dat al jaren een constant cijfer van 25 procent in 2013, slechts 1 procent minder dan in 2012.

Er zijn in Australië niet alleen minder rokers, de mensen die nog wel roken, roken minder. In 2010 stak de gemiddelde roker in Australië nog gemiddeld 111 sigaretten op. In 2013 waren dat er 96. Ook beginnen Australische jongeren later met roken. In 2010 was de gemiddelde leeftijd waarop de eerste sigaret werd opgestoken 14,2 jaar. Drie jaar later was dat 15,9 jaar.

Plain packaging

Eerder berichtten we al dat Australië per 1 december 2012 plain packaging heeft ingevoerd: de sigarettenpakjes zien er identiek uit met afschrikwekkende foto's erop. Dit jaar probeerde de tabaksindustrie met een zelf gefinancierd schimmig onderzoek te bewijzen dat plain packaging niet helpt tegen het roken, een bericht dat in Nederland klakkeloos werd overgenomen door HP/De Tijd, zie dit artikel op deze site.

In de vragenlijst die door 24.000 mensen is ingevuld, zitten ook vragen over plain packaging. Of daarmee ook via deze weg is bewezen dat deze afschrikwekkende verpakkingsmethode werkt, zal later dit jaar blijken als het volledige rapport wordt gepresenteerd. Het afgenomen aantal rokers lijkt in elk geval al genoeg reden tot vreugde voor de Australische gezondheidsorganisaties.

Het hoofd van de afdeling tabak van het AIHW Amber Jefferson houdt veel slagen om de arm: "Het bewijs dat deze enquête levert, suggereert dat de maatregelen die in Australië zijn genomen, waar plain packaging er een van is, lijken te werken."