line
bat-ruys-en-segundo-internationaal-2

Nederlanders in de internationale top van BAT

dinsdag 08 april 2014

Laatste update: 28 december 2015

Onlangs publiceerde TabakNee een artikel over de topmensen achter de Nederlandse tak te Groningen van een van de grootste tabaksproducenten ter wereld, British American Tobacco (BAT). Het blijkt dat twee Nederlanders het ver hebben geschopt bij BAT wereldwijd. Het gaat om mr. Anthony Ruys (ook van het Aidsfonds) die zijn functie intussen wel heeft neergelegd en om mr. Karen de Segundo-Plateri (ook van Ahold, moederbedrijf van Albert Heijn).
Door de webredactie

Mr. Karen de Segundo-Plateri: Olietopper in supermarkten en tabak

Karen de Segundo (1946) is ook commissaris bij het moederbedrijf van British American Tobacco. Over haar is beduidend minder terug te vinden. Uit haar profiel op Managementscope blijkt dat ze rechten studeerde in Leiden en aan de Manchester State University. Zij kwam in 1971 in dienst bij Shell om zowel in Nederland als in Brazilië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten te werken. Ze maakte carrière bij Shell, ging in 1990 aan de slag als Executive Vice President olieproducten in Brazilië om in 1998 CEO International Gas & Power te worden.

In 2005 stopte ze bij Shell. Sindsdien is ze commissaris bij Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, geweest (Ze stopte in 2011 "om persoonlijke redenen", vermeldt NRC Handelsblad in een kort bericht op 8 maart van dat jaar) en bij een trits andere bedrijven. Sinds 2007 is ze dat ook bij British American Tobacco waar ze zich met Corporate Responsibility heeft beziggehouden. Dat betekent dat ze zo'n vier jaar lang voor zowel de supermarkten als de industrie in het geweer is geweest. Een combinatie die onlangs nog ter sprake kwam in onze serie over het tabakssyndicaat op postbus 262 te Leidschendam.

Op dit moment woont Karen de Segundo in het Verenigd Koninkrijk.

Commentaar

TabakNee vroeg via PR-man Cees Foet aan Mr. Karen de Segundo: "U bekleedde vier jaar lang zowel een commissariaat bij Ahold als bij BAT. Hebt u zich daar ooit ingespannen voor de verkoop van tabak in de supermarkten?" Foet liet weten, zie bij meneer Ruys, dat de BAT-toppers "hun werk voor BAT volkomen gescheiden [houden] van de andere rollen die ze buiten British American Tobacco vervullen".

Ook vroegen we haar: "Wat vindt u van het idee om het aantal verkooppunten voor tabak te beperken tot tabaksspeciaalzaken, zodat het moeilijker wordt om dit schadelijke product te kunnen kopen en de handhaving van de leeftijdsgrens van 18 jaar, haalbaarder wordt?" Hierop kwam geen antwoord. Maar wel dat BAT "kwaliteitsmerken" wil aanbieden "aan volwassenen die al een geïnformeerde beslissing hebben gemaakt. We doen dit op een verantwoorde manier door onze 'International Marketing Principles', die zijn bekrachtigd door onze CSR - commissie onder leiding van Karen de Segundo, en ondersteund door alle 'board' en 'non-executive directors'."

Mr. Anthony Ruys: Stond klaar voor de zorg en haar aartsvijand tabak

Mr. Anthony Ruys (1947), kort Tony, was van maart 2006 tot 30 april 2014 commissaris bij het moederbedrijf van BAT in Londen. Bij zijn aantreden zei hij: "Ik ben vooral geïnteresseerd in Corporate Social Responsibility bij British American Tobacco."

Ruys vervult/vervulde meerdere commissariaten. Voorzitter van de Raad van Toezicht van Madurodam en dezelfde functie bij het Aidsfonds tot 1 juli 2015. Ruys boog zich dus tegelijkertijd over een gezondheidsprobleem door zijn inzet bij het Aidsfonds, en mengde zich in een product dat slecht voor de gezondheid is bij BAT. Daarmee schaart hij zich in het rijtje tabakslobbyisten dat ook in de zorg lobbyt, zoals Michiel Krijvenaar die voor Philip Morris lobbyt en ook werd ingezet door ActiZ, organisatie voor zorgondernemers. Of professor Fred van Raaij die een lange geschiedenis met de tabaksindustrie achter de rug heeft, maar toch lid is van de Raad van Toezicht in het Amphia Ziekenhuis te Breda. En professor Peter Leeflang die tot 2011 commissaris was bij de Groningse tabaksfabrikant BAT-Niemeyer en tegelijkertijd (sinds 2008) voorzitter is van de Raad van Toezicht van het Oogheelkundig Medisch Centrum (OMC) te Groningen.

Ruys die getrouwd is en twee kinderen heeft, studeerde commercieel recht aan de Universiteit van Utrecht en ging daarna naar de prestigieuze Harvard Business School in Boston. Tussen 1974 en 1993 bekleedde hij meerdere functies bij Unilever in Nederland, Colombia en Italië, zo blijkt uit zijn profiel op Managementscope.nl. Vanaf 1993 ging hij voor Heineken werken. Eerst als lid van de Raad van Bestuur. In 1996 werd hij vicevoorzitter van die raad om in 2002 voorzitter te worden tot oktober 2005. Het Financieele Dagblad rekende uit dat hij toen de best verdienende bestuursvoorzitter was met 6,4 miljoen euro. In 2005 werd hij ook benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau, zo vermeldt zijn Wikipedia-pagina.

In 2006 werd hij lid van de Board of Directors van de Lottomatica Group, de voorloper van GTECH, een van 's werelds grootste loterij-organisatoren. Managementscope zette hem in 2010 nog op de 34e plek van hun Top - 50 Commissarissen. Daarna verdween hij van de lijst. In een interview met Managementscope over wat er allemaal bij komt kijken om meerdere commissariaten te draaien, zei hij: "Hoeveel bijbanen had ik niet toen ik nog baas van Heineken was? Allerlei commissies, een ruzie bij een dochterbedrijf oplossen, je gezicht laten zien bij aan acquisitieproces... dat kon ik ook aan. En je krijgt er ook wat voor terug. Ik leer ongelooflijk veel van mijn commissariaat bij British American Tobacco."

In een ander interview gaat Ruys in op zijn eigen bestuurlijke kwaliteiten: "Mijn leiderschap is altijd het besef geweest dat ik mensen om me heen had die op hun eigen gebied veel beter waren dan ik." Ruys woont afwisselend in Nederland en Italië, vermeldt hij op zijn LinkedIn-pagina. Hij zal op 30 april dit jaar aftreden als non-executive director bij BAT, laat PR-man Cees Foet weten. En zo is geschied.

Nadat hij gestopt is bij BAT, probeert hij in 2015 onder andere toneelspeler te worden.

Commentaar

Via Cees Foet vroeg TabakNee destijds aan Ruys: "U hebt ook een commissariaat bij het Aidsfonds. Hebt u er problemen mee om aan de ene kant voor een organisatie te werken die een ziekte wil voorkómen en uitbannen en aan de andere kant voor BAT, dat een product maakt dat juist schadelijk is voor de gezondheid? Zo nee, waarom niet?"
Het antwoord moet "nee" zijn, want Foet laat per e-mail weten dat de BAT-toppers "hun werk voor BAT volkomen gescheiden [houden] van de andere rollen die ze buiten British American Tobacco vervullen". En: "British American Tobacco's 'non-executive directors' zijn er trots op om te werken bij een succesvol, legitiem bedrijf dat legale, gereguleerde producten verkoopt."

Klik hier voor deel 1. Lees ook deel 3 over hoe het gemeentebestuur van Groningen tegen de shagfabriek aankijkt. En deel 4 over hoe BAT maatschappelijk aanzien probeert te verwerven.

Wilt u lezen over de concurrenten van British American Tobacco? 
Klik hier voor Japan Tobacco International (JTI) -  deel 1
Klik hier voor Imperial Tobacco (IT) -  deel 1
Klik hier voor Philip Morris International (PMI) -  deel 1