line
onderzoek voorspelt honderden gifstoffen in e-sigaretdamp-1

Onderzoek voorspelt honderden gifstoffen in e-sigaretdamp

Kort buitenlands nieuws

vrijdag 17 mei 2024

Onderzoek met hulp van AI voorspelt dat e-sigaretdamp 127 acuut giftige stoffen en nog eens 153 stoffen met een gezondheidsrisico kan bevatten. De claim dat vapen minder schadelijk zou zijn dan roken, is niet vol te houden. Verder in Kort buitenlands nieuws: Zorgen Britse politie om ‘gespikete’ e-sigaretten / Europese primeur: tabaksleeftijd in Ierland naar 21 jaar / PMI kreeg deel Egyptische tabaksmarkt in handen / Canadese provincie wil generatiegebonden tabaksverbod.

Door de webredactie

Onderzoek met hulp van AI naar 180 smaakstoffen in e-sigaretten geeft een voorspelling van de schadelijkheid van componenten daarvan in de damp. De methode voorspelt hoe de smaakstoffen bij pyrolyse (verhitting zonder zuurstof) uiteenvallen in verschillende componenten en wat de schadelijkheid daarvan is. Het onderzoek, gepubliceerd in Nature, vond zo 127 acuut giftige stoffen in de damp, 153 stoffen met een gezondheidsrisico en 225 irriterende stoffen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van het Royal College of Surgeons in Ireland (RCSI) in samenwerking met IBM Research. Zij concluderen: “De aerosolen die vrijkomen bij e-sigaretgebruik bevatten immens complexe onbekende mengsels van pyrolyse-producten, waarvan de gezondheidsimplicaties tot nu toe grotendeels onbekend zijn. AI kan worden ingezet om het algemene publiek, beleidsmakers en gezondheidsprofessionals daar een beeld van de geven.” Het onderzoek laat zien dat er significante verschillen zijn tussen de schadelijke stoffen in e-sigaretdamp en tabaksrook. Een vergelijking van de schadelijkheid tussen die twee geeft daarom een valse voorstelling van de veiligheid van vapen, met name voor jongeren. “Gezien het feit dat vaping een nieuwe en niet eerder geziene vorm van stress voor het menselijk lichaam vormt, met de mogelijkheid om pyrolyse-producten te genereren die giftiger zijn dan de stoffen waar ze uit voortkomen, lijkt het verstandig om het aantal chemische stoffen in e-vloeistoffen strikt te beperken.”
Lees meer in Nature

Zorgen Britse politie om ‘gespikete’ e-sigaretten

De Britse politie zegt steeds vaker gevallen tegen te komen van ‘gespikete’ e-sigaretten. ‘Spiken’ is het toevoegen van stoffen aan een e-sigaret zonder dat degene die de vape gebruikt daar weet van heeft en daar dus geen toestemming voor heeft gegeven. Het gaat bijvoorbeeld om THC uit wietplanten, maar ook om andere stoffen. De Britse politie zegt zich daarbij zorgen te maken om jongeren, omdat er ook al gevallen van schoolgaande kinderen voorbij zijn gekomen. Vapen is heel populair op scholen. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 7,6 procent van de Britse jongeren tussen de 11 en 17 jaar vapet en ook dat jongeren zich steeds meer bewust zijn van vape-marketing in winkels en op social media-platforms als TikTok en YouTube.
Lees meer bij i News

Europese primeur: tabaksleeftijd in Ierland naar 21 jaar

De Ierse minister van Volksgezondheid verhoogt de tabaksleeftijd van 18 naar 21 jaar. Daarmee heeft het Ierse kabinet ingestemd. Ierland vecht al lang tegen tabaksgebruik en merkt dat de afname is gestagneerd. Het doel is om het aantal Ierse rokers onder de 5 procent te krijgen, terwijl nu nog 18 procent van de Ieren boven de 15 jaar rookt. Door de tabaksleeftijd te verhogen wordt de tabaksverkoop aan iedereen onder de 21 jaar verboden. Daardoor zal het aantal rokers verder afnemen. Ierland is het eerste land in de EU dat de maatregel invoert. In België stelde HLN zijn lezers de vraag of dezelfde maatregel daar ook genomen zou moeten worden. Een meerderheid van 57 procent gaf aan daar voor te zijn. Uit nieuw onderzoek blijkt ondertussen dat deze maatregel zeer effectief is, niet alleen op middelbare scholen, maar ook onder 18- tot 20-jarigen. Onder hen zou het aantal rokers met 39 procent afnemen. Ook wil de Ierse minister wetgeving opstellen om wegwerp-vapes te verbieden en paal en perk te stellen aan smaakjes en opvallende kleuren waarmee e-sigaretten aantrekkelijk worden gemaakt voor jongeren.
Lees meer bij The Irish Times

PMI kreeg deel Egyptische tabaksmarkt in handen

De Egyptische tabaksmarkt is de op vijf na grootste markt ter wereld en uit onderzoek van de Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) blijkt dat die markt deels in handen is gekomen van Philip Morris (PMI). In 2022 verkocht de Egyptische president een licentie aan een ‘privé-entiteit’ om in het land sigaretten te mogen fabriceren, in ruil voor een stevige geldinjectie. Tot dan toe was de tabaksproductie in handen van de staat. Zestien maanden later moest de overheid onder druk van het IMF ook afstand doen van haar meerderheidsbelang in tabaksfabrikant Eastern, de grootste tabaksfabrikant van het Midden-Oosten. Uit interne documenten blijkt dat met name PMI en zakenpartner en distributeur Abdullah al Hussaini uit de Emiraten profiteren als nieuwe eigenaren.
Lees meer bij The Examiner

Canadese provincie wil generatiegebonden tabaksverbod

De regering van Prince Edward Island (P.E.I.), een eiland voor de oostkust van Canada en de kleinste, maar ook dichtstbevolkte provincie van het land, overweegt een generatiegebonden tabaksverbod in te voeren. Het plan is onderdeel van een breder Live Well Action Plan, dat tot 5 juli openstaat voor publieksconsultatie. Het voorstel komt erop neer dat mensen geboren na een bepaald jaar, bijvoorbeeld 2009, nooit meer tabaksproducten mogen kopen. Eenzelfde voorstel is in eerste lezing al aangenomen door het Lagerhuis in het VK. Het voorstel van P.E.I. verschilt van het Britse doordat het alleen zou gelden voor traditionele tabak. Een beleidsmedewerker van de Canadian Cancer Society hoopt dat e-sigaretten alsnog worden toegevoegd, omdat die jongeren verleiden om te gaan roken.
Lees meer bij CBC

tags:  gifstoffen | e-sigaret | THC | toevoegingen | tabaksleeftijd | tabaksaandeel | PMI | Wet Rookvrije Generatie | rookvrije generatie