line

Advocaat-Generaal Europees Hof: plain packaging is niet onwettig

donderdag 24 december 2015

Plain packaging is niet onwettig. Dat heeft de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie op 23 december geadviseerd. Daarmee dreigt de tabaksindustrie een zaak te verliezen die ze heeft aangespannen om deze antirookmaatregel, standaardverpakkingen voor tabak, tegen te houden. Als het Hof het advies volgt, is de weg ook vrij voor Nederland.
Door de webredactie

Woensdag 23 december heeft de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie zich uitgesproken in een advies over de rechtszaak die tabaksfabrikanten hadden aangespannen nadat Ierland en Groot-Brittannië hadden besloten om plain packaging in te voeren: het gestandaardiseerd verpakken van tabaksproducten met een verbod op merkuitingen (kleuren en logo's). Zo moet roken minder aantrekkelijk worden voor jongeren.

De maatregel druiste volgens de tabaksproducenten in tegen hun intellectueel eigendoms- en merkenrecht. Maar volgens de Advocaat-Generaal van het Europese Hof van Justitie is dat niet zo. Het Hof moet in 2016 nog een besluit nemen, maar de kans is groot dat zij het advies volgt. Dat wordt dan een tweede klap voor de tabaksindustrie. Vorige week verloren ze ook de zaak die ze tegen Australië had aangespannen om plain packaging tegen te houden.

Frankrijk, Groot-Brittannië, Hongarije en Ierland hebben al voor plain packaging gekozen. Maar Nederland nog niet. Op Kamervragen waarom niet, antwoordde staatsecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) dat hij de rechtszaken rond plain packaging nauwgezet volgt en daarom afwacht.

Paolo de Castro

Begin deze maand kwam ook het nieuws naar buiten dat in de Brusselse wandelgangen wordt gediscussieerd over plain packaging. Europarlementariër Paolo de Castro zei dat er in het Europees Parlement gesproken wordt over invoering van deze antirookmaatregel naar Australisch model. Australië was in 2012 het eerste land dat plain packaging invoerde en daarbij ook afschrikwekkende plaatjes op tabaksverpakkingen verplicht stelde. 'Wij kunnen ons vinden in de Australische opvatting over tabak,' zei De Castro tijdens een conferentie in Rome op 11 en 12 december. 'Ik weet niet of iedereen gelukkig zal zijn met deze beslissing, maar kijkend naar het Europese parlement gaan we duidelijk deze richting op.'

Een extra Europese impuls op plain packaging zou de invoering ervan in Nederland kunnen bespoedigen. Plain packaging is immers een goede maatregel om te voorkomen dat kinderen gaan roken.

tags:  plain packaging | rechtszaak | Europa | tabaksindustrie