line

Philip Morris beticht van smokkel in Nigeria

zaterdag 12 december 2015

Twee grote Nigeriaanse non-profitorganisaties beschuldigen Philip Morris International van het smokkelen van sigaretten naar Nigeria, aldus de Daily Times Nigeria. De organisaties willen dat de tabaksmultinational hiervoor strafrechtelijk wordt vervolgd.
Door de webredactie

De aantijging komt van twee grote met elkaar gelieerde Nigeriaanse non-profitorganisaties, de Environmental Rights Action (ERA) en de Friends of the Earth Nigeria (FoEN), aldus de Nigeriaanse Daily Times van vrijdag 11 december. De smokkel van sigaretten is in strijd met de nationale tabakswetgeving van het land. De organisaties hebben de Nigeriaanse federale overheid dan ook verzocht om Philip Morris International (PMI) hiervoor gerechtelijk te vervolgen. De verdenking is dat het verantwoordelijke ministerie, dat toestemming moet geven voor de verkoop van sigaretten, via corruptie een oogje heeft dichtgeknepen.

Het gaat om 120 miljoen 'sigaretten-eenheden' die PMI vanuit Senegal zonder het betalen van de verplichte accijnsgelden, en dus illegaal, in Nigeria importeerde. Niet duidelijk is hoe 'eenheden' moeten worden uitgelegd: als 'pakjes' of bijvoorbeeld 'sloffen sigaretten'. De sigaretten konden het land binnenkomen door gebruik te maken van vrijhandelsafspraken binnen de West-Afrikaanse variant van de EU, ook wel ECOWAS, genoemd. Deze afspraken golden voor vijf in West-Afrika geregistreerde merken van PMI: Marlboro Gold (voorheen: Marlboro Light), Marlboro, Chesterfield Blue, Chesterfield Mint Burst en Bond Street Blue.

Omgekocht

De sigaretten legden een route af tussen twee dochterondernemingen van PMI: Philip Morris Manufacturing Senegal Sarl in Senegal en PMINTL Nigeria Limited in Nigeria. Akinbode Oluwafemi, de plaatsvervangend directeur van de gezamenlijke organisaties, maakt zich zorgen over de gezondheidseffecten van de toevloed van zoveel extra sigaretten op de Nigeriaanse markt.

Volgens Oluwafemi kan het niet anders of regeringsambtenaren zijn omgekocht door PMI om dit alles mogelijk te maken. De vinger wijst echter ook naar de verantwoordelijke minister, aangezien zijn toestemming nodig is om binnen het kader van de Nigeriaanse Tabakswet sigaretten te mogen verkopen in het land. Volgens Akinbode Oluwafemi probeert Philip Morris hiermee bewust de Nigeriaanse Wet op de Tabakscontrole te ondermijnen. Op overtreding van de Nigeriaanse Tabakswet staat een boete van omgerekend 25 tot 50.000 dollar en een gevangenisstraf van vijf tot tien jaar.

De General Manager van PMINTL Nigeria Limited, Vera Nwanze?, zegt desgevraagd zich van geen kwaad bewust te zijn: 'Waar we ook handeldrijven, wij houden ons altijd aan de wet- en regelgeving, ook in Nigeria.' Dat weerhoudt ERA/FoEN er echter niet van de druk op de Nigeriaanse regering voort te zetten opdat de smokkel aan het licht wordt gebracht, de verantwoordelijke (omgekochte) regeringsfunctionarissen terechtstaan en de binnengesmokkelde sigaretten uit de markt worden genomen. Daarnaast wil de gezamenlijke organisatie dat tabaksproducten niet langer begunstigd worden binnen het ECOWAS-kader en dat Nigeria de accijnzen op tabaksproducten fors verhoogt om roken te ontmoedigen.

KPMG-rapporten

Als Philip Morris zich inderdaad schuldig heeft gemaakt aan sigarettensmokkel is dat opmerkelijk, zie de (mede) door Philip Morris betaalde rapporten van KPMG waarin steevast staat dat hogere accijnzen tot meer smokkel zouden leiden.

tags:  smokkel | accijns, tabak | Philip Morris