line

Big Tobacco daagt Britse regering voor de rechter

maandag 25 mei 2015

Tabaksbedrijven PMI en BAT dagen Engeland voor de rechter, omdat dit land definitief heeft besloten standaardverpakkingen in te voeren. Dat meldt CNN.
Door de webredactie 

Philip Morris International (PMI) en British American Tobacco (BAT)  hebben vrijdag 22 mei officieel aangekondigd de Britse regering voor de rechter te zullen dagen. Reden: de nieuwe Britse wet die vereist dat sigaretten in standaardverpakkingen worden verkocht, dat wil zeggen: zonder logo en de merknaam in kleine en eendere letters, ook wel bekend als 'plain packaging'.

TabakNee meldde in maart j.l. al dat  het Britse Lagerhuis in grote meerderheid met het wetsvoorstel akkoord ging. Sinds ook het Hogerhuis het groene licht gaf is het voorstel nu wet geworden. De wet treedt in 2016 in werking en de pakjes gaan er dan uitzien. 

'Dit willen we eigenlijk helemaal niet, actie via de rechter,' zei een woordvoerder van BAT bij de bekendmaking van de rechtszaak tegen de Britse regering. 'De Britse regering laat ons echter geen andere keuze.' Marc Firestone, Senior Vice President van Philip Morris zei het zo: 'We respecteren dat de regering regels maakt ten behoeve van het algemeen belang, maar het simpelweg verwijderen van onze handelsmerken gaat echt te ver.' De tabaksbedrijven argumenteren dus dat de wet hun handelsmerkrechten schendt en willen voor de schade die zo ontstaat gecompenseerd worden. Hoeveel is niet bekend.

Philip Morris probeerde al eerder wetgeving rondom 'plain packaging' te dwarsbomen door Uruguay en Australië aan te klagen. Beide rechtszaken lopen, aldus CNN, nog steeds.

Het belangrijkste motief van de regering en volksvertegenwoordiging om met invoering van 'plain packaging' akkoord te gaan, was de uitkomst van een onderzoek door de Britse kinderarts Sir Cyril Chantler naar de effecten ervan op rookgedrag bij kinderen. Dat onderzoek bevestigde  wat al eerder was aangetoond (hier nog eens verwoord door Wanda de Kanter op de website vanTabakNee) namelijk dat 'plain packaging' effectief is om jeugdroken te voorkomen. In Engeland starten dagelijks 600 jonge Britten (11-15 jaar) met roken. Vorige maand verbood de Britse regering winkels al om tabakswaren zichtbaar uit te stallen.

tags:  PMI | plain packaging | BAT | rechtszaak