line
serie-buitenland-1

Leren van het buitenland (week 1)

maandag 17 november 2014

TabakNee zet voor u op een rij wat er in het buitenland speelt. Deze week: een tabaksverbod in een Amerikaans dorp, een e-sigaretreclame zorgt voor consternatie in Groot-Brittannië, steun voor Uruguay's gevecht tegen Philip Morris en een Britse studie die bewijst dat anti-rookmaatregelen tot minder rokende jongeren leidt.
Door de webredactie

Amerikaans dorp de eerste om tabak volledig te verbieden?

Het anders zo nietszeggende Amerikaanse dorp Westminister, Massachusetts is ineens het front geworden in de tabaksoorlog, zo meldt ABC News. Gezondheidsexperts in het dorp willen alle tabaksproducten verbieden binnen de gemeentegrenzen. "Volgens mij zou het de eerste plaats zijn waar een volledig verbod wordt ingevoerd," zei voorzitter van de American Lung Association Thomas Carr tegen ABC.

Het voorstel voor het verbod komt voort uit frustratie over de tabaksindustrie. Deze blijft producten op de markt brengen die aantrekkelijk zijn gemaakt voor kinderen zoals een sigaar met snoep-smaak, vertelde gezondheidszorg-expert Elisabeth Sweldberg aan de nieuwszender. Een woordvoerder van Altria, het moederbedrijf van Philip Morris, noemde het verbod onverstandig omdat het banen zou kosten in het dorp.

Een dorpsbijeenkomst over het voorstel, eindigde vroeg nadat mensen woedend leuzen hadden geroepen. Ze vonden zo'n verbod ingaan tegen hun vrijheid, schrijft The Telegraph. Dit tot grote teleurstelling van de gezondheidsraad van het dorp. Voorzitter Crete: "We proberen levens te redden en te voorkomen dat kinderen toekomstige rokers zullen worden."

E-sigaret-advertentie van de buis gehaald

In Groot-Brittannië is een e-sigaret-advertentie van de buis gehaald na klachten bij de Britse Reclame Code Commissie, ASA. In de reclame van het merk VIP neemt een vrouw een trekje van een e-sigaret en blaast de rook in het gezicht van een man.

De slogan is "Roken, heruitgevonden", zo meldt Yahoo News. Een opvallende slogan omdat "roken" een woord is dat door de gebruikers van e-sigaretten juist niet wordt gebruikt. Zij spreken van "dampen" omdat er geen verbranding van tabak plaatsvindt, maar een verdamping van een vloeistof als ze een trekje van hun e-sigaret nemen.

Er kwamen klachten binnen bij de ASA omdat de reclame indirect reclame voor roken zou zijn. Deze week zijn in Groot-Brittannië regels voor reclame van e-sigaretten in werking getreden. In tegenstelling tot gewone tabaksreclame die verboden is, mogen producenten van de e-sigaret wél reclame voor hun product maken. In de regels staat wel dat die reclame niet mag proberen aansluiting te zoeken bij de jongerencultuur en geen relatie mag leggen tot reguliere tabaksproducten.

Eerder werd een andere reclame van VIP verboden, omdat de tekst van de commercial te seksueel getint was. Een vrouw vroeg er hees en opgewonden: "Ik wil dat je hem tevoorschijn haalt. Ik wil hem zien, voelen en in m'n mond stoppen. Ik wil proeven hoe lekker hij is."

Wereldgezondheidsorganisatie steunt Uruguay in zaak tegen Philip Morris

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft openlijk haar steun uitgesproken aan Urugay. Dit Zuid-Amerikaanse land is verwikkeld in een rechtszaak met Philip Morris (PMI). Nadat Uruguay strikte anti-rookmaatregelen invoerde, daagde PMI het land voor het International Center for Settlement of Investment Disputes.

Het hoofdkantoor van PMI staat namelijk in Lausanne en PMI claimt dat de anti-rookmaatregelen indruisen tegen het investeringsverdrag dat Uruguay in 1991 met Zwitserland heeft gesloten. Catherine Etienne van de WHO zei dat het land zich niet "zal laten intimideren door de industrie".

Studie: anti-rookmaatregelen zorgden voor minder rokende jongeren

Uit een groot onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat het aantal rokende jongeren, in de twintig jaar tijd dat er maatregelen zijn ingevoerd om roken te ontmoedigen, significant is afgenomen. De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Tobacco Control.

tags:  buitenland