line

Japan Tobacco koopt e-sigaretmerk E-Lites

donderdag 12 juni 2014

Japan Tobacco International (JTI) heeft het e-sigarettenmerk E-Lites in handen gekregen. Zo is er weer een grote tabaksfabrikant op de markt voor e-sigaretten bijgekomen.
Door de webredactie

Japan Tobacco International (JTI), een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, heeft alle uitstaande aandelen van het bedrijf Zandera Ltd. opgekocht. Dat heeft het bedrijf deze week bekendgemaakt. Daarmee heeft JTI het e-sigarettenmerk E-Lites in handen gekregen. JTI's Executive Vice President Masamichi Terabatake zegt in een persbericht dat de aanschaf "een excellente ingang in de snel groeiende categorie van de e-sigaretten is".

E-Lites is een opkomend merk uit Groot-Brittannië en ook in Nederland verkrijgbaar. Op de website wordt deze e-sigaret onder meer aangeprezen als een manier om overal door te kunnen roken, in plaats van met nicotine te minderen (excuses voor de slechte taal): "Met E-Lites kunt u het verbod om te roken volledig omzeilen & zij bieden u of uw klanten een juridische manier om vertrouwd binnenshuis te roken en te genieten. Onze producten zijn gegarandeerde replica voor de authentieke rookervaring. Met E-Lites krijgt u volop 'rook', een heerlijke, luxueuze & smooth sigarettensmaak."

JTI had in 2011 al een minderheidsaandeel in het merk Ploom gekocht, waarmee ze internationaal nicotineverstuivers op de markt kon brengen. Ploom verhit tabak waardoor de nicotine in de vorm van stoom vrijkomt. Dat is anders dan de vloeistof die in e-sigaretten gaan.

Snelheid

Dat Japan Tobacco International nu met de E-litesovername komt, zegt iets over de snelheid waarmee de e-sigaret door de tabaksindustrie wordt ingelijfd. Op 30 oktober 2013 schreef JTI nog in een brief aan de Europese Commissie dat zij geen e-sigaretten verkocht. De brief is openbaar gemaakt met een Brits beroep op de Wet openbaarheid van bestuur bij de Commissie. De regelgevende instanties van de Europese Unie waren bezig met de herziening van de Tabaksproductenrichtlijn waarvan de e-sigaret onderdeel uitmaakt. Dominic Schnichels, die voor de Commissie het tabaksonderwerp in kaart bracht, vroeg tabaksfabrikanten naar hun plannen rond de e-sigaret en JTI liet weten dat die er nog niet waren.

Overigens pleitte JTI er in deze brief voor dat e-sigaretten wat haar betreft niet onder medicinale producten zouden moeten vallen. Daar was toen sprake van voor e-sigaretten die meer dan 4 mg/ml nicotine zouden bevatten. Dat is een zeer lage nicotinegrens vergeleken met de producten die op de markt zijn (tot 36 mg/ml nicotine).

Opvallend

Het standpunt van JTI in de bewuste brief is opvallend, omdat deze maatregel er mogelijk juist voor zou kunnen zorgen dat er flink wat e-sigaretten van de markt moesten worden gehaald. Daarmee zou een belangrijke concurrent voor de gewone sigaret, het product waar JTI een miljardenomzet mee haalt, goed worden tegengewerkt.

JTI is niet de eerste fabrikant die in het voordeel van de e-sigaret heeft gelobbyd bij de Europese Commissie. Uit een recent artikel in Vrij Nederland  bleek dat Philip Morris dezelfde argumenten gebruikte in haar lobby.

Overzicht e-sigaretten van tabaksfabrikanten

Hierbij een overzicht van de stappen die andere tabaksgiganten op de e-sigaretmarkt hebben gezet:

Altria

Altria, het moederbedrijf van Philip Morris USA, kocht in april 2014 voor 79,3 miljoen euro het merk Green Smoke. Altria's dochtermaatschappij NuMark brengt ook de e-sigaret MarkTen op de markt.

Vype

British American Tobacco (BAT) heeft een dochtermaatschappij die Nicoventures heet. In 2012 kocht BAT het bedrijf CN Creatives en liet dat opgaan in Nicoventures. In 2013 bracht het de e-sigaret Vype uit.

Blu

Het Amerikaanse Lorrilard is in 2012 de eigenaar van het merk Blu geworden, en betaalde daar volgens de Wall Street Journal 97,3 miljoen euro voor. Blu is de marktleider in Amerika en zorgde in 2013 voor 5 procent van de omzet van Lorrilard. Vorig jaar werd deze tabaksfabrikant voor 36,5 miljoen euro ook de eigenaar van het Britse Skycig.

Puritane

Imperial Tobacco kocht september 2013 voor 54 miljoen euro de patenten van de uitvinder van de e-sigaret Han Li. Imperial bracht dat onder bij haar dochterbedrijf Fontem Ventures. Februari 2014 werd hun e-sigaret Puritane uitgebracht in Groot-Brittannië dankzij een exclusieve deal met kruidenier/apotheker Boots.

E-Lites

JTI heeft door de overname van E-Lites ervoor gezorgd dat ze ook op de markt voor de e-sigaret een geduchte concurrent zal blijven van de andere tabaksfabrikanten.