line

President Uruguay over tabak: "Dit is moord"

donderdag 15 mei 2014

"We vechten voor leven," zei president José Mujica van Uruguay op 12 mei 2014 tegen president Obama. Mujica maakte tijdens een persconferentie in The Oval Office in Washington D.C. een publiek statement over zijn strijd tegen tabak. Er gaan jaarlijks 8 miljoen mensen dood aan roken, stelde Mujica. "Meer dan er in de Eerste en Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld." Hij stak het niet onder stoelen of banken: "Dit is moord."
Door de webredactie

De uitspraken van de president zijn andere koek dan de vaak terughoudende statements van regeringsleiders dichter bij huis, die keer op keer wijzen op tabak als 'legaal' product.

Uruguay was het eerste Zuid-Amerikaanse land dat in 2006 een rookverbod in openbare ruimtes invoerde en heeft wereldwijd gezien zeer strikte antirookmaatregelen ingevoerd, zoals grote gezondheidswaarschuwingen op pakjes, die 80 procent van de pakjes in beslag nemen. Er zijn strenge reclameverboden. En bedrijven mogen maar één variant van een tabaksmerk verkopen.
De maatregelen zijn opgezet door Mujica's voorganger Tabaré Vásquez die als kankerdeskundige zijn brood verdiende voordat hij president werd.

Rechtszaak

De maatregelen komen met een prijs. Uruguay is sinds maart 2010 verwikkeld in een rechtszaak met Philip Morris International (PMI). Het hoofdkantoor van PMI staat namelijk in Lausanne en PMI claimt dat de antirookmaatregelen indruisen tegen het investeringsverdrag dat Uruguay in 1991 met Zwitserland heeft gesloten. PMI heeft de regering van Uruguay aangeklaagd bij de International Center for Settlement of Investment Disputes (ICSID) voor een bedrag van 18,3 miljoen euro. Lees hier over de voortgang van de zaak.

Desondanks sprak Mujica met vuur over wat het van origine Amerikaanse bedrijf wereldwijd aanricht. "Dit is massamoord."

Bekijk de persconferentie hier. Vanaf minuut 10.50 komt Mujica te spreken over tabak.