line
mbo-hbo roken-1

NIX18-campagne doet niks voor MBO-ers

donderdag 15 september 2016

MBO-studenten roken aanzienlijk meer dan HBO-studenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs (VO). Onder 17-jarige MBO-studenten rookt 20 procent dagelijks, tegen 9 procent onder VO-leerlingen en 8 procent onder HBO-studenten. Nieuw onderzoek van het Trimbos-instituut bevestigt het beeld dat er een scherpe scheidslijn loopt tussen opleidingsniveaus als het om tabaksgebruik gaat. Het bewijst dat de NIX18-campagne faalt en dat extra inspanning nodig is op preventiegebied onder MBO-ers.
Door de webredactie

Meer dan de helft (53 procent) van de 16 t/m 18-jarige studenten op het MBO en HBO heeft ooit in het leven gerookt, een derde (33 procent) heeft de afgelopen maand nog gerookt en bijna één op de vijf (18 procent) rookt dagelijks. De studenten die roken (afgelopen maand gerookt), roken gemiddeld zeven sigaretten per dag. Veel moeite om aan hun sigaretten te komen hoeven ze niet te doen: dik de helft (54 procent) van de rokende studenten lukt het ondanks de leeftijdsgrens van 18 jaar zelf sigaretten te kopen bij tabakswinkels (16 procent), supermarkten (14 procent), benzinestations (10 procent) en cafés en discotheken (9 procent).

Dit blijkt uit een nieuwe studie die het Trimbos-instituut het afgelopen jaar heeft uitgevoerd om zicht te krijgen op het middelengebruik van 16 t/m 18-jarigen op het MBO en HBO. Het onderzoek is een aanvulling op het Peilstationonderzoek Scholieren dat eens in de vier jaar wordt gehouden onder scholieren in groep 7 en 8 van het basisonderwijs en het gehele reguliere voortgezet onderwijs. Om beter beeld te krijgen van het middelengebruik onder 17- en 18-jarigen is nu aanvullend onderzoek gedaan, mede omdat twee jaar geleden de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak naar 18 jaar is verhoogd.

E-sigaret en waterpijp

De studie laat zien dat behalve het tabaksgebruik ook het gebruik van de e-sigaret aanmerkelijk hoger ligt op het MBO dan op het VO en HBO. Op het MBO heeft 47 procent van de 17-jarigen ooit een e-sigaret geprobeerd (VO 33 procent, HBO 34 procent). Ook het percentage huidige gebruikers ligt op het MBO (11 procent) hoger dan op het HBO (9 procent), al is dit verschil volgende de onderzoekers niet significant. Ook het gebruik van de waterpijp is onder MBO-studenten hoger (18 procent in de afgelopen maand) dan onder HBO-studenten (8 procent) en VO-leerlingen (13 procent).

De cijfers, ook van alcohol en soft- en harddrugs, laten zien dat MBO-ers een belangrijke doelgroep vormen voor preventief middelenbeleid. Als meer dan de helft van de 16- en 17-jarigen aangeeft zelf wel eens sigaretten te kopen, dan is glashelder dat de prijs van die sigaretten te laag is en dat ze op een oncontroleerbare grote hoeveelheid verkooppunten verkrijgbaar zijn. Nu de cijfers bekend zijn, is het kabinet aan zet. Maar in een reactie bij RTL Nieuws liet staatsecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) al weten geen extra geld vrij te maken voor toezicht op de leeftijdsgrens en vooral in te willen zetten op gedragsverandering van de pubers zelf. Die roken ondertussen rustig door.

 

tags:  rookverslaving | jeugd | politiek | antirookbeleid