line

Tabaksindustrie gebruikt ‘biologisch’ als marketingtruc

zondag 19 juni 2016

Iedereen lift mee op de hype dat alles biologisch verantwoord moet zijn en daardoor ‘gezond’ is. Ook de tabaksindustrie probeert een graantje mee te pikken. De Volkskrant schrijft op waarom een groene sigaret niet meer dan een marketingtruc is.
Door de webredactie

“Dat roken ongezond is mag geen nieuws heten, maar dat tabaksindustrie flinke milieuschade aanricht is minder bekend,” schreef de Volkskrant zaterdag in het artikel 'Ook groene tabak is schadelijk voor de gezondheid'. “Bij de productie van tabak worden enorme hoeveelheden pesticiden en schadelijke chemicaliën gebruikt, waardoor landbouwgronden uitgeput raken. Om nieuwe tabaksplantages te kunnen aanleggen worden bossen platgebrand, wat bijdraagt aan klimaatverandering en de biodiversiteit aantast. En dan is er nog die enorme berg sigarettenpeuken die achteloos worden weggegooid.”

Het merk American Spirit is er voor de mensen die milieubewust willen roken. 'natuurlijke tabak zonder toevoegingen', geteeld door 'biologische gecertificeerde tabaksboeren.' Met succes. Volgens De Volkskrant verdubbelt de vraag naar biologische sigaretten ieder jaar.

De krant vroeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of het klopt wat American Spirit zegt. Feitelijk zijn ze juist, zegt het RIVM. Maar American Spirit suggereert hiermee dat hun sigaretten minder schadelijk zijn dan andere sigaretten. Dat klopt niet: “Tabak is schadelijk voor de gezondheid, natuurlijk of niet.”

Lees het hele artikel hier.

tags:  RIVM | american spirit | groen | biologisch