line
jojumbo

Jumbo overtreedt met displayban mogelijk wet op tabaksreclame

woensdag 08 juni 2016

Er is een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit over de kasten die supermarkt Jumbo gebruikt om tabak mee te verhullen. De supermarkt zegt tabak voortaan uit het zicht te gaan verkopen, maar doet dat met een kast waarop in grote letters ‘tabak’ staat, wat mogelijk tegen het reclameverbod ingaat.
Door de webredactie

‘Jumbo is de eerste supermarkt in Nederland die een volledig afgedekt rookwarenschap heeft,’ zo meldt Nu.nl. Dinsdag 7 juni presenteerde Jumbo-directeur Ed van de Weerd in aanwezigheid van staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid het nieuwe rookwarenschap in Den Haag. 'We zijn trots dat we als eerste supermarkt deze stap zetten,’ zegt Van de Weerd in een begeleidend persbericht. ‘Met het afdekken van het rookwarenschap leveren we een concrete bijdrage aan de preventie van het roken door jongeren. Tabak is bij Jumbo nu niet meer zichtbaar, maar wel beschikbaar.' In de zomer van 2016 zullen alle 560 Jumbo winkels de afdekking van de rookwaren invoeren. De supermarkt doet dat uit eigen beweging om vast tegemoet te komen aan toekomstige wet- en regelgeving.

Tabaksproducten zitten voortaan achter deurtjes van ondoorzichtig melkglas waarop nog wel in grote letters ‘Tabak’ staan. Staatssecretaris Van Rijn liet weten het goed van Jumbo te vinden om tabak voortaan uit het zicht te gaan verkopen. ‘Ik hoop dat andere supermarkten dit ook gaan doen. Zo zetten we weer een stap in het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Samen op weg naar een rookvrije generatie.'

Toch is er vandaag een klacht ingediend bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) over de manier waarop Jumbo sigarettenpakjes probeert te verhullen. Een displayban is bedoeld om de aantrekkelijke werking van het zien van een pakje sigaretten weg te nemen. De merkopdrukken op de pakjes zijn immers reclame voor het product. Door de pakjes achter ondoorzichtig melkwit glas te zetten, zijn ze niet meer te zien. Jumbo heeft er echter met koeienletters ‘Tabak’ op laten zetten. Dat staat er volgens de klachtschrijver, die vooralsnog anoniem wil blijven (naam bekend bij redactie), niet op om het personeel van Jumbo te helpen om de kast te vinden, maar om de consument aan te spreken en hem of haar eraan te herinneren dat er ook tabaksproducten gekocht kunnen worden. De NVWA houdt toezicht op de naleving van de Rookwarenwet waarin een reclameverbod is opgenomen. Binnen enkele weken moet duidelijk worden of de klacht onderzocht zal worden.

Meer lezen? Supermarkt Jumbo verloor onlangs een rechtszaak die was aangespannen door leeftijdsverificatiesysteem Ageviewers vanwege kartelvorming samen met het Centraal Bureau Levensmiddelen (de vertegenwoordiger van alle supermarkten). De rechter stelde Ageviewers in het gelijk. 

tags:  reclameverbod | nvwa | ageviewers | supermarkt | jumbo