line

KNMG zet in op strenge antirookmaatregelen

donderdag 17 maart 2016

Artsenfederatie KNMG vraagt om rigoureuzere middelen dan de overheid tot nu toe heeft ingezet om de tabaksepidemie tegen te gaan. "Verhoog de accijns op tabak. Verminder het aantal verkooppunten van tabak. Voer merkloze pakjes en een display ban in. En laat kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving."
Door de webredactie

De Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Geneeskunst (KNMG), de federatie die 67.500 artsen vertegenwoordigd, heeft vandaag haar standpunt gepubliceerd over tabaksontmoediging. Op haar website schrijft de organisatie: "Artsen hebben dagelijks te maken met patiënten die ziek worden door roken of hieraan overlijden. Roken is immers de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Per jaar overlijden twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken. Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken. Ook meeroken is zeer schadelijk. Per dag starten honderd kinderen met roken."

De KNMG ziet roken niet als een vrije keuze, maar als een verslaving en vindt dat de maatregelen daarop aan moeten sluiten om met die verslaving te kunnen breken. Om tabak minder aantrekkelijk en beschikbaar te maken zou het duurder moeten zijn. De artsenfederatie vindt dat er een flinke accijnsverhoging zou moeten komen én dat het aantal verkooppunten verminderd zou moeten worden. "Tabak hoort niet thuis in supermarkten, tankstations, boekwinkels of drogisterijen, maar zou alleen nog verkocht mogen worden in kleine tabakswinkels."

Daarbij pleit de KNMG voor het invoeren van een displayban zodat tabak niet meer zichtbaar uitgestald mag worden (displayban) en ook dat er geen zichtbare merkuitingen meer op pakjes mogen staan (plain packaging), allemaal om tabak minder aantrekkelijk te maken.

De KNMG vraagt al haar leden hun invloed verder aan te wenden en roken te ontmoedigen, ook om ervoor te zorgen dat kinderen voortaan zullen opgroeien in een rookvrije omgeving. "We moeten voorkomen dat kinderen en adolescenten gaan roken. Opgroeien in een rookvrije omgeving draagt hier aan bij. Dat betekent concreet dat schoolpleinen, sportvelden, speeltuinen, pretparken en auto's rookvrij zouden moeten zijn. Hiermee kan op termijn een rookvrije publieke omgeving worden bereikt als aanloop naar een volledig rookvrije samenleving."

De standpunten komen overeen met die van de Stichting Rookpreventie Jeugd die al vijf jaar deze aanbevelingen doet. Secretaris Frits van Dam: "Deze publicatie van de KNMG voelt als een steun in de rug. Hopelijk neemt de overheid deze aanbevelingen zeer serieus."

tags:  accijns, tabak | accijnsverhoging | antirookbeleid | inperking verkooppunten