line
baro5-2

De Politieke Rookbarometer, deel 5: Wordt het schoolplein rookvrij?

woensdag 09 maart 2016

De gang naar de stembus lijkt nog ver weg, maar toch: wat moeten we stemmen als we kinderen tegen tabak willen beschermen? TabakNee analyseerde het debat én de stemmingsuitslagen van het laatste grote debat over tabaksontmoediging. Dit is deel vijf: wordt het schoolplein rookvrij?
Door de webredactie

Slechts 6 procent van het mbo is volledig rookvrij. Met die alarmerende mededeling zet Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie het rookvrije schoolplein op de agenda. Weliswaar worden scholen aangemoedigd om gebouw en plein rookvrij te maken, de vaart zit er nog niet in. Daarom komt Dik-Faber met een amendement voor wettelijk verplichte rookvrije schoolpleinen, omdat scholen 'een soort zwartepiet' nodig hebben en kunnen zeggen dat het gewoon moet.

Het is voor de tweede keer dat Dik-Faber een poging waagt. 'Tot mijn spijt werd een motie van de ChristenUnie en de Partij van de Arbeid om een stok achter de deur te introduceren weggestemd,' zegt ze. Die heeft het niet gehaald 'doordat het CDA er niet voor was'. Hanke Bruins Slot van het CDA geeft dit toe. Bruins Slot heeft 'heel veel vertrouwen' in de inzet van de staatssecretaris om scholen rookvrij te krijgen. Maar ze belooft wel goed naar het amendement te kijken. Om zoveel mogelijk partijen mee te krijgen heeft Dik-Faber in haar voorstel gezet dat scholen pas vanaf 2020 rookvrij moeten zijn en hebben ze dus nog vier jaar de tijd.

Gameverbod onder de 18
Marith Volp (PvdA) houdt zich wat op de vlakte. Ze maakt zich zorgen over haar 13-jarige zoon, want op de stoep van zijn (verder rookvrije) school staan oudere scholieren te roken. 'Als hij te veel op de Playstation zit, dreig ik wel eens dat ik [...] ook een gameverbod onder de 18 jaar ga realiseren,' grapt ze. 'Dat werkt even heel goed, maar ik weet ook dat wetgeving alleen niet werkt. Wetten bieden kaders, maar we hebben een goed samenhangend pakket van maatregelen nodig.'

Na de schorsing van de vergadering is het woord aan staatssecretaris Martin van Rijn. 'Ik heb sympathie voor het amendement, maar ik maak er ook een kanttekening bij,' zo start hij zijn betoog. Rookvrije schoolpleinen vindt hij belangrijk. 'Steeds meer scholen staan daarachter, 53 procent van de scholen is rookvrij.' Van Rijn verwacht dat de inspanningen van allerlei partijen, zoals zijn ministerie, het Longfonds, de GGD en de onderwijsraden, die al twee jaar hun best doen, ervoor zullen zorgen dat 'het overgrote deel van de scholen rookvrij wordt en daar stevig achterstaat'. Van Rijn ziet bovendien beren op de weg: hoe ga je bijvoorbeeld handhaven en gaat het dan om boetes? Hij laat het oordeel van dit 'sympathieke' amendement over aan de Kamer.

Maar twee jaar?
Ten slotte informeren Kamerleden naar informatiecampagnes voor vmbo- en mbo-scholieren die verhoudingsgewijs veel roken. De staatssecretaris zegt dat hij inzet op de deelcampagne NIX18 waarbij de social media worden benut en op andere acties, de actie Tegengif en de interventie Frisse Start. Een kritische noot hierover komt van Van Gerven (SP), want veel geld voor preventie is er niet. 'Zo komt TabakNee op €0,12 per persoon in Nederland.' Het voorstel van Van Gerven om 1 procent van de tabaksaccijnzen toe te voegen aan de 'pot tabakspreventie' heeft het echter niet gehaald, zie deel 4 van de serie. En Bruins Slot vraagt zich af waarom er maar twee jaar is uitgetrokken voor de campagnes. Gewoon, om te evalueren, stelt Van Rijn haar gerust: 'De bedoeling is dus niet dat het dan stopt.'

Uitslag van de stemming
Een paar dagen later vindt de stemming plaats. Worden de schoolpleinen verplicht rookvrij per 1 januari 2020? Ja. Tegen rookvrije schoolpleinen stemden VVD, D66, vanVliet, Houwers. Een grote meerderheid stemde voor: PvdA, SP, CDA, PVV, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, GrKÖ, 50PLUS, Klein en Partij vd Dieren.

Eerdere delen lezen?
Deel 1: Gaat Nederland plain packaging invoeren?
Deel 2: Komen er minder verkooppunten van tabak?
Deel 3: Gaan de supermarkten de tabakswaren wel afdekken?
Deel 4: Zal 1 procent van de tabaksaccijnzen aan rookpreventie worden besteed?

Mis het nieuws van TabakNee niet! Geef je op voor de nieuwsbrief via onze homepage.

tags:  nix18 | rookvrije generatie | jeugd | politiek