line

Plus wil klanten beschermen tegen afschrikwekkende foto’s

maandag 11 januari 2016

Supermarkt Plus doet net als Albert Heijn proeven met het afschermen van rookwaren, onder andere bij Plus in Hendrik-Ido-Ambacht. De reden die de bedrijfsleider daarvoor noemt is opmerkelijk: het afschermen moet niet-rokende klanten en personeel beschermen tegen de smerige foto's die vanaf mei op sigarettenpakjes komen te staan.
Door de webredactie

Radio Rijnmond zond afgelopen vrijdag een reportage uit over de proef die supermarkt Plus in Hendrik-Ido-Ambacht sinds vorige week dinsdag houdt met aan het zicht onttrokken sigaretten en shag. Volgens bedrijfsleider Jordi Jupijn gaat het om een pilot die vanuit het hoofdkantoor wordt aangestuurd, waarbij in enkele winkels verschillende vormen van afscherming worden uitgeprobeerd.

Vergelijkbare tests werden bij Albert Heijn (AH) uitgevoerd. De pilots zijn een reactie op een motie van de Tweede Kamer waarin staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) wordt opgeroepen met de supermarkten een convenant af te sluiten om tabakswaren uit zich te halen.

Eerder liet een woordvoerder van Albert Heijn aan TabakNee weten dat AH het afschermen uitprobeerde 'om tabak minder in het zicht te verkopen en dus minder "normaal" te laten lijken voor klanten waaronder jongeren die een Albert Heijn betreden.'

Bedrijfsleider Jupijn van Plus in Hendrik-Ido-Ambacht onthult een heel andere reden voor de supermarkten om de afgeschermde verkoop te testen: de afschrikwekkende foto's die vanaf mei dankzij Europese regelgeving op sigarettenpakjes komen te staan. 'We willen onze klanten niet confronteren met deze foto's,' zegt Jupijn. 'En ook het personeel niet, dat de hele dag achter de servicebalie staat.'

Jupijn bestrijdt de suggestie dat met het afschermen de afschrikkende werking van de foto's juist teniet wordt gedaan. 'Degenen die roken en willen blijven roken, weten dat die foto's op de pakjes staan,' zegt hij. Volgens hem is er ook geen wettelijk beletsel voor het afschermen van de pakjes die straks met foto's van teerlongen, liptumoren, slechte gebitten en andere onsmakelijke gevolgen van roken zijn bekleed.

Stichting Rookpreventie Jeugd is er altijd voor geweest dat sigaretten uit het zicht worden gehaald in supermarkten (display ban), als ze daar al verkocht moeten worden. Kinderen worden zo immers niet meer van jongs af aan geconfronteerd met al die opgestelde sigarettenmerken. De afbeeldingen die straks op de pakjes de gevolgen van het roken zichtbaar maken zullen (beginnende) rokers meer dan ooit bewust maken van de grote gezondheidsrisico's van het roken. Hoewel er onvoldoende uitgebreid onderzoek is gedaan, is het zeer waarschijnlijk dat een display ban helpt tegen roken, aldus het Trimbos-instituut.

tags:  rookverslaving | tabaksdisplay | displayban | onderzoek