line

‘Ook Belgische overheid luistert te veel naar tabaksindustrie’

donderdag 17 september 2015

In geen enkel Europees land is shag zo goedkoop als in België en Luxemburg. Aantrekkelijk voor jongeren. Volgens de Belgische Nationale Coalitie tegen Tabak laat de overheid haar oren veel te veel naar de tabaksindustrie hangen. Daarom heeft het NCT opgeroepen tot een strenger antirookbeleid.
Door de webredactie

'Deze regering heeft meer oog voor de belangen van de industrie en de tabaksverkopers dan voor de volksgezondheid', zegt tabaksexpert Luk Joossens (Stichting tegen Kanker) tegen wetenschappelijk maandblad Eos over het tabaksbeleid in België. Joossens doet zijn uitspraken nadat de Nationale Coalitie tegen Tabak (NCT) suggesties heeft gedaan om Belgen beter tegen de gevolgen van het roken van tabak te beschermen. Joossens: 'Ambitieuze doelstellingen blijven in ons land achterwege.'

De NCT vindt dat de overheid te weinig doet om de 15.000 jaarlijkse sterfgevallen ten gevolge van tabaksgebruik terug te dringen. Een grote boosdoener is de prijs van shag. In geen enkel Europees land is die goedkoper dan in België en Luxemburg, schrijft het Nieuwsblad op basis van eht Eos-artikel.

Alarmerend aantal rokers

Volgens de WHO is het aantal rokende jongeren in België alarmerend. Uit onderzoek blijkt het aantal rokende 12-18 jarigen van 2012 tot 2013 toegenomen van 19,4 naar 25,1 procent. Het aantal gebruikers van shag steeg in dat jaar ook van 25 naar 35 procent van alle rokers.

De NCT hoopt dat de regering een accijnsverhoging doorvoert omdat het wetenschappelijk is aangetoond dat het aantal rokers daarmee vermindert. Ook hoopt de NCT dat er een volledig verbod op tabaksreclame komt en een uitstalverbod. Daarnaast pleit ze voor de invoering van standaard sigarettenverpakkingen zonder merkuitingen, zoals in Australië.

De klachten van de NCT komen overeen met die van Stichting Rookpreventie Jeugd. Laatstgenoemde heeft daarom de Nederlandse overheid gedagvaard om ervoor te zorgen dat het ministerie van Volksgezondheid zich met gezondheid bezig zal blijven houden in plaats van te luisteren naar de tabaksindustrie.

Lees hier wat de stichting van de Nederlandse staat eist.

tags:  antirookbeleid | buitenland | tabaksindustrie | tabakslobby