line

Geen Kamermeerderheid voor rookverbod in auto met kinderen

maandag 17 augustus 2015

In de Tweede Kamer is geen meerderheid voor het voorstel om roken in auto's waarin kinderen worden vervoerd te verbieden, aldus het AD. Een wandeling door de vervuilde lucht van de stad met je baby is ook slecht, stelt oud-huisarts en SP-Kamerlid Henk van Gerven. Het algemene publiek lijkt in meerderheid wel voor een verbod te zijn.
Door de webredactie

Hoofdpijn en misselijkheid door nicotinevergiftiging, maar ook middenoorontstekingen, luchtweginfecties of verergering van astmaklachten: roken in een auto kan meereizende kinderen allerlei gezondheidsklachten opleveren. Vandaar dat Nederlandse kinder- en longartsen oproepen roken in auto's waarin kinderen worden vervoerd te verbieden. In Engeland, Wales, Ierland, Frankrijk en Italië is zo'n verbod al van kracht of in voorbereiding.

"We moeten kinderen beschermen", zegt longarts Pauline Dekker, bestuurslid van de Stichting Rookpreventie Jeugd, in het AD. "Als je ze in een kleine ruimte zet, met rokende ouders, verwaarloos je ze. Ze zijn nog niet weerbaar genoeg om voor zichzelf op te komen."

In het programma De Ochtendspits op BNR Nieuwsradio zegt Dekker: "Heel vaak worden dit soort maatregelen, waarbij je zorgt voor kinderen die niet voor zichzelf op kunnen komen, weggezet in de betuttelhoek. Maar als je geen maatregelen neemt om kinderen te beschermen, dan kun je dat ook verwaarlozing noemen. Er zijn wel meer betuttelende maatregelen genomen over hoe je de Maxi Cosi moet vastmaken en of dat wel of niet op de voorbank mag. Dus waarom wel toelaten dat er gerookt wordt."

Politiek regeert afwijzend

In de Tweede Kamer lijkt er vooralsnog weinig animo voor een rookverbod in auto's met kinderen. Het AD citeert PvdA-Kamerlid Marith Rebel met de woorden: "Wij zeggen altijd: 'Wat mensen doen achter de voordeur, daar gaan wij niet over'." Van de VVD kan gevoeglijk worden aangenomen dat die tegen een verbod is, waarmee een meerderheid in de Tweede Kamer daarvoor is uitgesloten.

Ook SP-Kamerid Henk van Gerven wijst op de eigen verantwoordelijkheid van ouders: "Als een ouder zijn kind elke dag patat geeft, is dat ook ongezond. Maar dat verbieden we ook niet", zegt hij in het AD. Tegenover TabakNee licht hij zijn standpunt nader toe:

"Ik ben tegen het roken in de auto waar kinderen in zitten. Meeroken is zeer schadelijk en leidt jaarlijks tot 2.000-3.000 doden. Het meeroken door kinderen in auto's is eveneens zeer schadelijk. Dat moeten ouders niet doen in het belang van hun kinderen." Maar een verbod gaat de SP te ver, stelt Van Gerven, "omdat wij vooral een aanpak van het aanbod van tabak willen, zoals het beperken van de verkoop van tabak tot tabaksspeciaalzaken, verbieden van de reclamemuren van sigarettenpakjes, verbod op verslavende toevoegingen aan tabak, etc. Daarnaast heb ik een vergelijking gemaakt met als je je kind elke dag patat geeft. Dat verbieden we ook niet maar we proberen wel duidelijk te maken aan de ouders dat dit niet gezond is. Ten slotte heb ik ook nog de vergelijking gemaakt met het wandelen met je baby in de vervuilde Amsterdamse lucht. Ook dat verbieden we niet. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit laatste net zo ongezond zou zijn als roken in de auto waar je kind bij zit. Ik heb gezegd dat dat ook ongezond is."

Betere voorlichting

Kinderarts Jasper Been, van het Erasmus MC in Rotterdam, die onderzoek deed naar de schadelijke gevolgen van sigarettenrook voor kinderen, vindt dat de kennis daarover veel beter verspreid moet worden. Been publiceerde deze week in Nature een uitgebreid onderzoek naar de invloed van antirookwetgeving in Engeland op baby- en kindersterfte. Blootstelling aan tweedehandsrook veroorzaakt naar schatting 600.000 doden per jaar wereldwijd, van wie meer dan een kwart kinderen. De invoering van rookverboden in openbare ruimten in Engeland in 2007 heeft volgens het onderzoek 991 doodgeboorten, 5.470 gevallen van ondergewicht bij geboorte en 430 miskramen voorkomen.

Been, Dekker en longarts en voorzitter van de Stichting Rookpreventie Jeugd Wanda de Kanter pleiten voor betere voorlichting op dit punt. "Vroeger had je voortdurend van die spotjes op tv. Nu doen we daar helemaal niets meer aan", zegt De Kanter in het AD. En Dekker vult aan: "Niemand snapt een rookverbod als ze niet weten wat de gevolgen zijn. Als je weet dat kinderen chronische ontstekingen krijgen, snap je het wél."

Eerder noemde De Kanter in een opiniestuk op TabakNee een rookverbod in auto's met kinderen een 'no-brainer'.

Publiek is wel voor

Onder de bevolking lijkt meer bijval te bestaan voor de oproep van de artsen. Een peiling van het AD wijst na ruim 7300 reacties uit dat 58% 'absoluut' voor een rookverbod in auto's is. Voor 20% gaat verbieden 'misschien iets te ver' en 22% vindt dat mensen een eigen afweging moeten maken. Ook een peiling op de site van Metro geeft aan dat 66% voor een verbod is terwijl 34% vindt dat de ouders dit zelf moeten bepalen. Een stemming op de site van RTV Drenthe laat eenzelfde beeld zien, met 61% voor en 39% tegen een verbod.

tags:  jeugd | nicotine | rookverbod | tabaksontmoediging